Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

15 februarie, Ziua Naţională a Lecturii. În România, mai există aproximativ 300 de librării din 1200, câte erau în 1990

Ziua Națională a Lecturii în România se sărbătorește în fiecare an pe 15 februarie. Legea a intrat în vigoare în 2022 și prevede ca școlile, bibliotecile, muzeele și multe alte instituții culturale pot organiza activități dedicate lecturii.

Ministerul Educației a anunțat că în luna februarie pot fi inițiate una sau mai multe activități precum:

  • cluburi de lectură organizate pentru elevi și împreună cu aceștia;
  • întâlniri cu scriitori, traducători și ilustratori;
  • ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte;
  • vizite și/sau activități organizate la bibliotecă sau librărie, inclusiv prezentări ale serviciilor oferite de bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane;
  • expoziții cu desene reprezentând personajele preferate dintr-o carte;
  • discuţii despre drepturile de autor și scrierea creativă originală ;
  • expoziții de carte organizate cu sprijinul editurilor și librăriilor.

De Ziua naţională a Lecturii, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC), "Retrospectiva anului editorial românesc 2023".

În cadrul evenimentului, cinci invitaţi vor prezenta cele mai relevante apariţii editoriale din 2023 de pe piaţa de carte din România.

  • Radio România Cultural transmite în direct, la aceeaşi dată, de la ora 19.00, de la CREART- Sala Teatrelli, a doua ediţie a programului de performance pro-lectură intitulat "Lecturi Şoptite #2". Evenimentul cultural îi are protagonişti pe poeta şi actriţa Ioana Crăciunescu, poeta şi managerul cultural Cătălina Bălan, scriitorul, traducătorul şi curatorul Bogdan Ghiu şi muzicianul şi universitarul Fernando Mihalache.
  • Mai multe persoane publice originare din Harghita sau care trăiesc în acest judeţ îi vor provoca să citească pe elevii harghiteni, în cadrul unei acţiuni organizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean. Evenimentul, intitulat "Provocare la lectură - Ora de limba şi literatura română... altfel", ajuns la a treia ediţie, se adresează elevilor din ciclurile gimnazial şi liceal, secţiile română şi maghiară şi se va desfăşura în mediul online, la 15 februarie.
  • Casa de Cultură "Ion Luca Caragiale" a Municipiului Ploieşti derulează o serie de proiecte, de Ziua naţională a lecturii, iar tinerii ploieşteni pot desfăşura activităţi de promovare şi încurajare a lecturii.
  • Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi va marca această zi printr-o serie de evenimente şi proiecte culturale ce încurajează obiceiuri de lectură şi subliniază beneficiile cititului. Printr-un proiect iniţiat de doi ani în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, personalităţi din domenii conexe lecturii (scriitori, traducători, actori, regizori, editori, librari s.a.), sunt invitate să discute despre importanţa lecturii cu elevi de la colegii şi licee din Bucureşti şi Iaşi. Totodată, va avea loc o activitate online "De ce să (mai) citim", în parteneriat cu Şcoala Gimnazială "Vasile Alecsandri" din Mirceşti, judeţul Iaşi.
  • De Ziua naţională a lecturii vor avea loc activităţi şi în judeţul Alba, organizate de Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga". Astfel, bibliotecarele Monica Avram şi Liudmila Cioflică vor face, on line, recomandări de carte pentru copii şi adulţi, iar colegele lor Luiza Pop şi Ana-Maria Pienar vor fi alături de preşcolarii de la Grădiniţa "Dumbrava minunată" din Alba Iulia, unde vor lectura poveşti pentru cei mici.
  • Muzeul de Artă Braşov lansează catalogul "Ecouri ale prestigiului" de Ziua naţională a lecturii. Evenimentul va avea loc la sediul muzeului şi va fi moderat de Laura Bercean, într-o discuţie participativă cu Alexandra Ilniţchi-Ardelean, autoarea catalogului, Bianca-Maria Bălşan, managerul Muzeului de Artă Braşov.

- Biblioteca Judeţeană Sălaj derulează, pe tot parcusul lunii februarie, cea mai amplă campanie din ultimii ani pentru promovarea şi încurajarea lecturii în rândul copiilor, tinerilor şi adulţilor, organizând, atât la sediu, cât şi în alte locaţii, numeroase evenimente sub titlul: "Zalăul citeşte".

Ziua Naţională a Lecturii este sărbătorită de Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu printr-o amplă acţiune de promovare şi conştientizare a lecturii în comunitatea sibiană. Numeroase instituţii şi organizaţii locale se alătură acestui demers în care sunt angrenate peste 50 de unităţi de învăţământ din municipiul şi judeţul Sibiu.

Aproape 300 de librării existente

Câte motive de bucurie avem astăzi de Ziua Națională a Lecturii? Foarte puține. În anul 1990, în România, existau aproximativ 1200 de librării.

Astăzi, numărul lor se ridică la cel mult 300. Nici în privința bibliotecilor situația nu arată bine. În 1990, existau în jur de 16.600 de biblioteci.

Până în prezent, numărul lor s-a redus la jumătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE