Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zonele din Europa unde transportul public este gratuit. Unde pot circula europenii fără să plătească bilet

Montpellier a lansat programul de transport public gratuit, cu doar câteva zile înainte de Crăciun. Orașul din sudul Franței a devenit cea mai mare urbe din Hexagon care se poate lăuda cu o astfel de facilitate.

Începând de joi, 21 decembrie, locuitorii din Montpellier vor putea folosi un abonament de transport gratuit în rețeaua de autobuze și tramvaie a orașului. Acest sistem are ca scop reducerea emisiilor, a poluării și îmbunătățirea accesibilității pentru locuitorii orașului, notează Euronews.com.

"Prin introducerea transportului gratuit, avem curajul de a lua o mare măsură de justiție socială, de progres, care lucrează pentru tranziția ecologică", a scris pe Twitter primarul orașului Montpellier, Michaël Delafosse, atunci când a fost anunțat acest sistem la începutul acestui an.

Montpellier experimentează transportul gratuit în weekenduri începând cu septembrie 2020. În 2021, a extins acest lucru la zilele lucrătoare pentru persoanele sub 18 ani și cele peste 65 de ani. Extinderea în continuare a schemei face parte din impulsul de 150 de milioane de euro al orașului pentru o mobilitate cu zero emisii de carbon, care include, de asemenea, investiții în piste pentru bicicliști și crearea unei zone cu emisii reduse.

Montpellier nu este, însă, singurul oraș din Franța ce oferă transport public gratuit. Astfel de inițiative au luat amploare, după ce sistemul de gestionare al țării a fost descentralizat în anul 2015. Cu toate acestea, municipalitățile care oferă o astfel de facilitate au mai puțin de 150.000 de locuitori.

Cu o populație de aproape 200.000 de locuitori, Dunkerque este cel mai mare oraș care a oferit transport gratuit până acum. După ce a introdus linii de autobuz gratuite în 2018, numărul de pasageri a crescut în medie cu 85%.

Sistemul este finanțat printr-o mică creștere a taxei pentru mobilitate, care se percepe deja de la companiile publice și private din Franța cu mai mult de 10 angajați.

În total, 39 de teritorii din Franța au sisteme similare, inclusiv suburbia Aubagne din Marsilia, orașul-port Calais și comuna Niort din vestul țării.

Ce alte țări europene oferă transport gratuit?

Două țări europene se remarcă prin programele lor de transport gratuit. Capitala Estoniei, Tallinn, a introdus transportul public gratuit în 2013. În 2020, Luxemburg a devenit prima țară din lume care a eliminat tarifele pentru toate mijloacele de transport în comun.

Spania experimentează cu bilete de tren gratuite pentru călătorii pe distanțe scurte și medii, în cadrul unui program care se desfășoară până la sfârșitul acestui an. Scopul este de a reduce impactul crizei costului vieții, reducând în același timp emisiile de CO2.

Germania a introdus o măsură similară între iunie și august anul trecut, cu un abonament redus pentru transportul public la nivel național. Acesta le permitea călătorilor să folosească nelimitat serviciile locale și regionale pentru doar 9 euro pe lună.

Împreună, Franța și Germania oferă 60 000 de bilete de tren gratuite tinerilor în această vară pentru a încuraja schimburile culturale.

În prezent, peste 50 de orașe și localități din Europa au introdus transportul public gratuit, invocând ambițiile climatice și egalitatea socială ca principale motivații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE