Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zone tot mai întinse de culturi sunt distruse complet de secetă. Peste 160.000 de hectare sunt calamitate

De la o zi la alta, fermierii raportează că zone tot mai întinse de culturi sunt distruse complet de secetă. Ministerul Agriculturii a anunțat că peste 160.000 de hectare sunt calamitate. Cea mai mare problemă rămâne lipsa sistemelor de irigații, foarte costisitoare, pentru care România își pune toate speranțele în banii pe care i-ar putea primi de la Uniunea Europeană.

Șansele să obținem aceste sume sunt mari, spun oficialii. Războiul din Ucraina a demosntrat cât de importantă este siguranța alimentară.

Aproape întreg teritoriul țării este afectat de secetă

Pe suprafețe întinse, culturile de grâu, porumb, secară sau floarea soarelui sunt deja compromise. Fermierii raportează autorităților zonele calamitate, pentru a putea obține despăgubiri. Dacă la începutul săptămânii Ministerul Agriculturii calculase că sunt, în total, 100.000 de hectare de culturi distruse, în mai puțin de o săptămână cifra a ajuns la peste 160.000 de hectare.

Doar 2% din ariile cultivate ale țării sunt irigate. Guvernul se pregătește ca, la toamnă, să renegocieze Planul Național pentru Redresare și Reziliență, astfel încât să obțină de la Uniunea Europeană sume consistente pentru extinderea sistemului de irigații.

Meteorologii spun că anul 2022 are șanse să devină cel mai secetos din istoria României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE