Leul continuă să se deprecieze de la o zi la alta. Pentru data de 8 mai, Banca Națională a anunțat un curs de 5,1222 de lei pentru un euro, ceea ce înseamnă o creștere cu 0,45% față de ziua precedentă.

Cus valutar 8 mai 2025: un euro costă 5,1222 lei

Este a patra zi de creștere a monedei Euro, pe fondul incertituidinii politice și fiscale din România. Noua cotație reprezintă un nou record negativ și este a treia zi în care moneda euro depășește pregul de 5 lei.

Luni, 5 mai, adică a doua zi după primul tur al alegerilor prezidențiale, cursul a atins 4,9775 lei, iar marți, a ajuns la 5,0378 lei. Miercuri, un euro a ajuns să coste 5,0991 lei, iar astăzi, 5,1222 de lei.

Cu toate că BNR face efoturi pentru a ține cursul sub control, impactul devalorizării monedei naționale va fi simțit în prețuri sau în credite, însă afectează întreaga economie românească.

Experții Băncii Naționale au confirmat că aceste creșteri de curs au venit după primul tur al alegerilor prezidnețiale de pe 4 mai, când George Simion a obținut peste 40% din voturi, iar Nicușor Dan, peste 20%.

Christian Năsulea, profesor de economie mondială: „Urmează o serie de scumpiri, pentru că și acum a crescut cursul euro cu 0,45% față de cotația de ieri. Scumpirile urmează și pentru că, pe zona de imobiliare, se scumpește creditul, dobânda va crește destul de rapid, pentru că destul de multe bănci vor fi interesate să se pună la adăpost și va trebui să existe o reacție relativ rapidă la ceea ce se întâmplă. Va aștepta destul de mult dobânda înainte să scadă, în situația în care am ajunge să vedem o oarecare stabilitate după turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Din păcate, trebuie să spun că trebuie să fim și mai atenți cu modul în care cheltuim bani, pentru că vom avea cheltuieli suplimentare.

Având în vedere tendința de depreciere a leului, care pare să fie în continuare relativ susținută, după datele din interbancar până în această dimineață, aveam motive să sperăm la o stabilizare, la un oarecare platou, însă, din păcate, pare că avem o tendință susținută de devalorizare. Este imposibil de spus până unde se va merge cu această tendință. Avem acele estimări date de JD Morgan, cu privire la o eventuală devalorizare a leului până la 20%, deci ajungând undeva la un prag de 6 lei, în momentul de față.

Avem deja de-a face cu o devalorizare a leulu cu 3% în trei zile. Să sperăm că, până la alegeri, nu vedem o materializare a unui pariu făcut de JD Morgan împotriva leului românesc. JD Morgan anticipa o scădere a leului într-un interval mai lung de timp. Sperăm să nu vedem o deteriorare și o depreciere accelerată care să ne aducă în situația în care să vorbim de pierderea puterii de cumpărare, de inflație, de creștere a prețurilor într-un orizont de timp foarte scurt doar de această incertitudine legată de alegeri. BNR are rezerve valutare substanțiale. Întrebarea importantă este dacă ar trebui BNR să folosească aceste rezerve valutare, având în vedere că nu vorbim despre un atac speculativ împotriva leului.

Ceea ce vedem este o tendință de depreciere pe termen, lung, o tendință de depreciere naturală, cauzată de lipsa de performanță a politicienilor români, cumulată cu această incertitudine cauzată de opțiunea românilor din primul tur al alegerilor prezidențiale."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE