Banca Națională a României a cheltuit în ultimele zile sume semnificative pentru a menține cursul stabil al leului după rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale, confirmă reprezentanții BNR pentru Euronews Romania.
Investitorii au încercat să scape de lei și să cumpere euro pentru a-și proteja depozitele, ceea ce pune presiune pe moneda națională.
Leul a ajuns la minimul istoric
Moneda națională s-a depreciat la un minim istoric, în condițiile în care euro a depășit pragul de 5 lei, potrivit cursului oficial BNR.
Leul s-a depreciat marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (1,21%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei, înregistrând un maxim istoric.
Presiunea de depreciere a leului a determinat Banca Națională a României să vândă valută, adică euro, din rezervele sale internaționale și să cumpere lei în schimb, reducând astfel cantitatea de lei de pe piață.
Ce se întâmplă când scade lichiditatea e bine, practic se reduc banii disponibili în piață.
Mai puțin lei în piață înseamnă o cerere mai mare pentru moneda națională, o cerere scăzută pentru euro, ceea ce reduce presiunea pe cursul de schimb valutar. Practic se sprijină leul indirect.
De altfel, trebuie să spunem că Banca Națională a României face zilnic astfel de tranzacții.
Observăm faptul că un euro se învârte în jurul pragului psihologic de 5 lei de ani bun deja, ceea ce este diferit în acest moment, îmi confirmă purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României.
E vorba de sume semnificative în acest moment, în ultimele zile, după rezultatele din primultură al alegerilor prezidențiale, când politicianul ultranaționalist, suveranist și izolaționist George Simion a cucerit prima poziție și are cele mai mari șanse să câștige și finala prezidențială, lucru care îi sperie pe investitorii străini de la noi din țară, care s-au grăbit să vândă lei.
Astfel încât am văzut această presiune din ultimele zile, lucru pe care îl vedem nu doar în ceea ce privește cursul de schimb.
Am văzut inclusiv și la Bursa de Valori București, care a avut indicii pe roșu atât în cursul zilei de ieri, cât și astăzi, se că presiunea economică se simte din ce în ce mai puternic, având în vedere că este posibil ca România să fie condusă de la Cotroceni de un președinte care să nu fie favorabil sau prietenos cu investitorii din afara țării noastre.