Rezultatele surprinzătoare din primul tur al alegerilor prezidențiale, în ceea ce privește procentul obținut de George Simion, au dat naștere unor reacții chiar și în marile cancelarii. Însă felul în care au ales peste jumătate din românii cu drept de vot a dat peste cap totuși unele calcule.
Deși era de așteptat ca Simion să câștige primul tur, nu mulți se așteptau la un asemenea scor, aproape dublu față de cel obținut de Nicușor Dan.
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a făcut o analiză dură a celor întâmplate și este convins că totul a pornit de la PSD. El a explicat de ce demisia lui Ciolacu este „bomboana de pe colivă”.
CTP: „Ciolacu? Iresponsabil. Asta mai lipsea României”
Cristian TudorPopescu: „Un personaj iresponsabil (n.r.: Marcel Ciolacu), preocupat doar de propria lui persoană. Mi se întărește convingerea că rezultatul acestui tur 1 se datorează, într-o măsură considerabilă, acestei persoane. E posibil să spui așa ceva, că oricum mă dădea jos președintele care va veni pe 18 mai? Deci e vorba despre el, despre nimeni altcineva. Și văd că PSD a ieșit de la guvernare odată cu Ciolacu, rămâne un guvern interimar. Asta mai lipsea României în acest moment, un guvern interimar.
Oricum, după acest prim tur al alegerilor prezidențiale, parametrii externi ai României, atât economici, cât și financiari și politici au căzut și mai jos. Și acum, prin grija PSD, care îi face pe plac domnului Ciolacu. În loc să plece domnul Ciolacu și cu asta-basta, iar PSD să rămână acum la guvernare, cu un premier PSD sau nu PSD. Ce sens are să mărești și mai mult instabilitatea în politică și pe cea guvernamentală? Este un gest absolut iresponsabil al PSD-ului să iasă acum de la guvernare și să nu aștepte turul 2."
CTP crede că PSD „nu a fost niciodată un partid pro-occidental”
Gazetarul Cristian Popescu a subliniat un amănunt pe care l-a remarcat la Marcel Ciolacu și la PSD. El susține că șeful demisionar al Guvernului și-a contrazis propria poziție în ceea ce privește susținerea unui candidat pro-occidental, altul decât Crin Antonescu.
În acest sens, în loc să coaguleze voturile pentru susținerea lui Nicușor Dan în turul 2, PSD a făcut exact opusul, prin neluarea unei poziții ferme. Jurnalistul consideră că PSD, în ciuda aparenței, „nu a fost niciodată un partid pro-occidental.”
Cristian Tudor Popescu: „Că nu dorește să susțină un anume candidat, din nou, își contrazice poziția de până acum, pro-europeană, pro-occidentală, pentru că nu ar fi avut altă opțiune decât să-l susțină pe candidatul pro-occidental, adică pe Nicușor Dan. Să ne amintim că Ciolacu s-a arătat dispus, în decembrie, să o susțină pe doamna Lasconi. Și acum, iată că nu îl susține pe Nicușor Dan și lasă cetățenii să voteze după cum le dictează conștiința. Acum, cei-i drept, ce spune Ciolacu nu face doi bani, pentru că, oricum, PSD-iștii vor vota masiv Simion în acest moment.
Au fost unii care, în primul tur, au votat Ponta, au fost unii care au votat Simion și unii care au votat Crin Antonescu. Acum, cu picioare vesele, PSD-iștii se vor duce, în mare majoritate, să îl voteze pe Simion, indiferent de ce mai spune Ciolacu. Nu are mare importanță acum cum s-a poziționat PSD.
PNL se poziționează corect - în funcție de această problemă pe care a creat-o PSD - susținându-l în unanimitate și fără condiții pe Nicușor Dan și rămânând, în mod responsabil, cu miniștrii în guvern, pentru ca, totuși, să nu ne cufundăm în haos.
PSD și-a încheiat, după aproape cinci ani, mascarada pro-occidentală. Să ne amintim că, în primăvara lui 2019, PSD, cu Dragnea în frunte, era un AUR avant la lettre, deci un AUR de dinainte de AUR, având o atitudine clară anti-Bruxelles, anti-occident, programul lui Dragnea fiind Rom-exit, scoaterea României din Uniunea Europeană și a Uniunii Europene din România.
După o scură perioadă cu Dăncilă, după dispariția lui Dragnea de pe scena politică, a venit Ciolacu, care a pus bazele acestei travestiri a PSD, a unui partid pro-european, ceea ce n-a fost, nu este și nici nu va fi vreodată. Acum, își aruncă, plictisit, masca, costumul de bal mascat - aproape că îmi venea să spun pe rusește - și revine la natura lui fundamentală, care se va reflecta în faptul că vor vota simpatizanții PSD acum liniștiți cu Simion. Cu consecințele pe care vi le-am spus, mai ales această șubrezire a guvernului, transformarea în guvern interimar, care poate să devină oricând minoritar. Asta afectează, din punct de vedere economico-financiar, și mai rău România.
Da, mai există coaliție, PNL și UDMR, care pot să cotinue să guverneze atâta vreme cât nu au plecat din guvern miniștrii PSD. Coaliția nu mai funcționează, în sensul că nu mai iau decizii politice comune, vor discuta eventual numai chestiuni legate de guvernare și acest guvern va merge până la turul 2, după care o să vedem ce se mai întâmplă.
Însă era exact ce ne lipsea această mișcare egoistă a PSD-ului, cu Ciolacu în frunte, pentru că PSD nu se delimitează de Ciolacu, să fie foarte clar, el rămâne președintele partidului, o să fie un congres în iunie."
De ce au votat românii masiv cu Simion?
Cristian Tudor Popescu consideră că ceea ce a sădit PSD în ultimii ani a avut rolul picăturii chinezești. În loc să clădească democrația, social-democrații au demolat-o. Așa se explică votul masiv al românilor în favoarea lui Simion. Practic, votul de protest a fost mai puternic decât rațiunea de a nu trimite țara în brațele Rusiei.
În această situație, Nicușor Dan are o misiune aproape imposibilă în turul 2, pentru că e foarte greu să-l învingă pe George Simion. De precizat că Simion beneficiază de „prezumția de nevinovăție”, în sensul că nu prea mulți au ce să-i reproșeze din moment cu AUR nu a fost la guvernare, așa cum au fost PSD sau PNL.
Situația în care s-a ajuns îl dezamăgește într-atât de mult pe Cristian Tudor Popescu, încât se gândește chiar să renunțe la cetățenia română. Totodată, el îi dă o idee lui Nicușor Dan.
Cristian Tudor Popescu: „Nu m-a surprins ce s-a întâmplat la alegeri. Ce mă surprinde este însă numărul de români care au ajuns în această stare mentală care îi împinge să-l voteze pe Simion, împreună cu Georgescu. Deja este o cifră care începe să mă pună pe gânduri dacă eu o să mai accept să fiu român, în astfel de condiții.
Dacă atâtea milioane de români pot să-l voteze pe acest individ, pe acest derbedeu unsuros, care tocmai s-a dus acum la Viena, acolo unde și-a făcut veacul Georgescu, în cuibul spionilor din Europa și, în principal, al spionilor ruși, dacă nu-i mai intersează pe cei care l-au votat pe Simion că România ar putea să intre în sfera de dominație a Rusiei - Peskov l-a pomenit din nou pe Georgescu, deci rămân cu ochii pe noi, este cât se poate de clar - și totuși, atâtor români puțin le pasă de posibilitatea să intrăm în sfera de dominație a Rusiei. Nu le pasă și nu le pasă de relația noastră cu Bruxelles-ul, cu UE.
În sensul ăsta, Nicușor Dan a spus că asta e ideea principală a candidaturii sale: românii vor trebui să aleagă între est și vest, între pro-occident și pro-Rusia. Eu nu cred că e o idee atât de puternică, nu creează emoție, nu le pasă românilor că o fi Rusia, că o fi Occidentul, asta e.
Ideea care ar putea să conteze și ar putea să creeaze un sentiment din partea lui Nicușor Dan este aceea pe care a început-o acum, cu resuscitarea dosarelor de mare corupție, schimbarea șefului DNA și schimbarea șefului Parchetului General, a procurorilor-șefi. Pentru că ceea ce bântuie acum în societate este dorința de pedepsire a puterii care a fost ani de zile. Și dacă reușește să dea satisfacție și în direcția asta, domnul Nicușor Dan poate să mobilizeze voturi.
Însă, așa cum bine a constatat el, asta nu mai depinde de partide, nu mai depinde că a spus Ciolacu că PSD-iștii să voteze cu cine le dictează conștiința, nu mai contează ce spune PSD, bătălia se dă acum direct pentru votanți. Așa face Simion, care probabil nu se va întâlni direct cu Nicușor Dan niciodată în aceste două săptămâni de campanie.
Dar e vorba de două milioane de oameni care să fie fresh, care să vină din zona aceea a adormiților care nu au votat. De la domnul Antonescu nu va lua Nicușor toți votanții. Eu sper să ia cât mai mulți și așa ar fi firesc. Totuși, oamenii aceia au votat un candidat pro-european, deci firesc ar fi să voteze un candidat pro-european rămas în cursă.
Dar nu știu cât va reuși să ia de aici, mai ales că Antonescu nu și-a manifestat susținerea, cu nume și prenume, pentru Nicușor Dan. Să decidă care este candidatul cu valorile cele mai apropiate de el, asta a spus. Este o exprimare destul de stufoasă, complicată. Așa a ales domnul Antonescu.
Dar nici măcar ce spune sau ce ar fi spus el nu mai contează foarte mult, vocea nu mai este a politicienilor. Acum, ei nu mai pot. Ani și ani de zile, s-a tot spus: dacă iese cutare și zice așa, votează toată lumea cu el, partidul hotărăște. Vă amintiți, în martie, cum striga Ciolacu? Striga: avem administrație, avem primari, avem șefi de consilii județene, cum să nu intre candidatul coaliției în turul 2? Și chiar credea când spunea asta. Nu mai decid acum nici primarii, nici consilierii. Acum, relația este directă a politicianului, care vrea să obțină voturi, cu votanții. Nu mai merg transferurile de voturi, influențele, nu mai merge nimic."