Nicușor Dan a transmis un mesaj optimist după primul tur al alegerilor prezidențiale, în care a obținut sprijinul a două milioane de alegători și calificarea în turul 2.
În exclusivitate pentur Euronews, el susține că bătălia electorală din turul doi nu mai este despre persoane, ci despre direcția strategică a României.
România între două viziuni: deschidere sau izolare
”Sunt două milioane de români care m-au votat și ăsta este un lucru foarte bun. Au fost mai mulți candidați cu opțiuni pro-occidentale și, evident, votul s-a împărțit între ei, dar acum lucrurile devin foarte, foarte simple.
Este o dezbatere pro-occidentală și o direcție anti-occidentală, o dezbatere între o economie liberă, deschisă și o economie izolaționistă, o dezbatere între o Românie înțeleaptă și o Românie a urii. Cred că, în momentul acesta, ținta noastră este de 5 milioane în turul doi. Și eu sunt foarte, foarte optimist că există o Românie rațională care sprijină această direcție.
Persoana mea este foarte puțin importantă în discuția asta. Vorbim de doua direcție, despre România de acum înainte și mă aștept să existe o largă dezbatere în societate, așa cum a existat în turul 1. Mă aștept ca persoane cu notorietate să intre în această dezbatere și sunt foarte optimist că alegerea societății românești va fi alegerea corectă”, a spus candidatul independent la alegerile prezidențiale.
Nicușor Dan: Turul doi nu e turul întâi
Nicușor Dan consideră că miza finalei prezidențiale depășește interesele partidelor și că dezbaterea trebuie dusă în spațiul public, cu implicarea activă a societății civile. El speră la o prezență masivă în turul 2 și la o alegere clară pentru democrație, economie liberă și echilibru social.
”Foarte probabil, în 18 mai, vom avea 10 milioane de români care vor vota. Turul 2 nu e turul 1, unde am avut mai mulți candidați pro-occidentali. Acum, în turul 2, sperăm că vor fi mai mulți care vor vota. Va fi pro Occident, anti Occident, pro-economie liberă vs o economie izolaționistă care inhibă inițiativa privată. Asta e tot. Sper într-o dezbatere foarte sănătoasă a societății în care mulți oameni care au notorietate să se pronunțe și sper ca România să aleagă calea corectă.
În măsura care televiziunea va invita - asta mi-aș dori foarte mult, ca media tradițională să invite și alți oameni reprezentativi în societate și nu doar politicienii - sunt convins că dezbaterea asta va fi foarte intensă și va duce în direcția corectă.
În aceste două săptămâni, punctele de vedere ale partidelor sunt secundare față de dezbatere pe care societatea însăși, cu mulți oameni, o va avea.
(n.r Ilie Bolojan premier) e o opțiune foarte discutată, foarte bună, în opinia mea, pentru România. Dar toate astea, după 19 mai. Pentru moment, dezbaterea este care să fie direcția României după 18 mai”, a adăugat acesta.
„Candidații trebuie judecați după fapte, nu după promisiuni”, afirmă Nicușor Dan, care insistă pe ideea unei Românii bazate pe justiție, investiții și coeziune. El face apel la alegători să analizeze trecutul și să respingă discursul diviziv.
Justiție, investiții, coeziune: mesajul pentru turul doi
”Toți românii să înțeleagă care sunt opțiunile aflate în dezbatere în momentul acesta. În opinia mea, ele se împart în trei mari categorii: una, pe politică externă, a continuării direcției pro-occidentale, a doua, a economiei, deschisă investițiilor și deschisă investițiilor străine, iar a treia, un climat de normalitate în societate și nu unul generat pe ură.
Justiția și dreptatea sunt ceva important în campania asta. Am spus de multe ori ca românii să se uite la trecutul candidaților, ce au făcut ei, nu ce promit. Și e evident pentru toată lumea că eu sunt o persoană care m-am luptat de 20 de ani pentru justiție și dreptate în București și România.
Noi trebuie să facem o Românie a justiției nu a dezbinării”, a conchis primarul Capitalei.