Breaking news. Președintele Ilie Bolojan a luat act de demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de premier

Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de prim-ministru al României.

05/05/2025 , 21:07

Demisia lui Marcel Ciolacu a ajuns la Ilie Bolojan

Ședința s-a încheiat, iar președintele interimar al României, Ilie Bolojan, „a luat act de demisia din funcția de prim-ministru al Guvernului României, depusă în această seară de Marcel Ciolacu. Un premier interimar va fi desemnat în prima parte a zilei de mâine."


Știrea inițială:

Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia

Marcel Ciolacu a anunțat, după ședința conducerii partidului, că își depune demisia din funcția de premier, luni seara.

Unul dintre cele două obiective nu ne-a ieșit, ceea ce înseamnă că coaliția de guvernare nu are legitimitate în această componență. Ceea ce implică și plecarea mea din frunte guvernului.

La propunerea a foarte mulți colegi cu experiență politică din niteriorul partidului de a nu susține public unul dintre cei doi candidați din turul doi. Fiecare simpatizant al PSD va vota cum dorește și dicteaza propria conștiință.

Am citit o postare a fostului președinte al României, n-am crezut că o să ajung să-i dau dreptate, viitorul președinte al României are nevoie de poporul român nu de aranjamente politice. Am luat decizia, ei rămân să discute cu reprezentanții PNL, UDMR și cum se hotorăște așa vor face.

Cât timp eu sunt președinte al PSD, nu va exista o guvernare PSD-AUR.”, spune Marcel Ciolacu.

Pentru 45 de zile, România va funcționa cu un guvern interimar, format din actualii miniștri și un premier desemnat de președintele interimar Ilie Bolojan, odată cu semnarea decretului privind demisia lui Marcel Ciolacu.

„Propun ca PSD să iasă din această coaliție, iar dacă se va vota, eu, voi demisiona în consecință”, declarae, inițial, Ciolacu.

05/05/2025 , 18:09

Conducerea PSD, vot în unanimitate pentru ieșirea de la guvernare

Membrii PSD au dat vot în unanimitate pentru ieșirea de la guvernare, așa cum a propus premierul Marcel Ciolacu. Totodată, conducerea partidului, cu Ciolacu, Tudose, Grindeanu și Stănescu, va rămâne în aceeași formă cel puțin pentru o săptămână. Nu și la guvernare.

Demisia lui Ciolacu intră în vigoare în scurt timp după ce președintele interimar, Ilie Bolojan va semna decretul, urmând să numească un interimar din actualul Executiv, pentru 45 de zile.

Săptămâna viitoare, marți sau miercuri, se va ține Consiliul Politic Național al PSD, unde se va decide viitoarea conducere a partidului.

În ședința de luni după-amiază, PSD a luat, tot prin vot, decizia de a nu susțiune niciun candidat în turul 2 al alegerilor prezidențiale. De această dată, nu a mai existat unanimitate: vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, s-a abținut, iar senatoarea Victoria Stoiciu, președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a votat împotrivă.

Octav Vasilescu, jurnalist Euronews: „A fost un vot în unanimitate pentru ieșirea PSD de la guvernare, dar aici este o nuanță: va intra în vigoare în scurt timp demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de premier după ce președintele interimar al României, Ilie Bolojan, va semna decretul, moment în care el va trebui să numească și un interimar la Platul Victoria. Rămâne de văzut ce membru al guvernului va îndeplini această funcție pentru următoarele 45 de zile. Vom avea o lună și jumătate cu un guvern interimar, până după turul 2 al alegerilor prezidențiale, când noul șef al statului va trebui să formeze un nou cabinet.

De asemenea, în ceea ce privește susținerea unui finalist din cursa pentru Cotroceni, marea majoritate a social-democraților au decis să nu își arate susținerea pentru Nicușor Dan sau George Simion. Practic, PSD rămâne un partid neutru în această a doua etapă a alegerilor prezidnețiale. Aici nu a mai fost un vot în unanimitate. De exemplu, vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, s-a abținut, iar Victoria Stoiciu, vicepreședinta PSD pentru relația cu ONG-urile, a votat împotrivă. Ea și-ar fi dorit ca PSD să-și arate susținerea pentru candidatul pro-european Nicușor Dan.

Soarta conducerii PSD va fi decisă săptămâna viitoare, în COnsiliul Politic Național. De această dată, va fi o ședință cu prezență fizică obligatorie, vor veni toți membrii PSD pentru a analiza ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat pe 4 mai și cum a fost posibil ca, din nou, candidatul Crin Antonescu să nu ajungă în finala pentru Cotroceni, după ce a existat și eșecul lui Marcel Ciolacu de anul trecut, din prezidențialele anulate. Rămâne de văzut dacă structura conducerii PSD va fi sau nu modificată, pentru că lideri din teritoriu și-ar dori schimbări la vârf. Ciolacu a reușit să obțină acum amânarea unui verdict până săptămâna viitoare, când vom afla dacă PSD își va schimba conducerea sau dacă și această analiză va fi în continuare amânată cât timp partidul se va afla în opoziție.

În acest moment, nu mai vorbim despre o coaliție de guvernare, pentru că acordul prin care s-a făcut această coaliție prevedea că toate partidele susțin un candidat ce concurează pentru alegerile prezidențiale, dar care și câștigă cursa. Acest obiectiv a fost ratat, iar Ciolacu consideră că nu mai poate continua coaliția de guvernare în această formulă, acordul devine nul și, din acest motiv, el spune că demisionează din fruntea guvernului. PNL, UDMR și PSD își vor face calcule politice separate și să negocieze posibil un nou guvern, după ce vom avea alt președinte, dar și aici părerile sunt împărțite. Pentru că, de exemplu, am văzut cum unii liberali și-ar dori o coaliție lărgită a partidelor pro-europene după alegeri, în care să fie inclus și USR.

S-a luat în calcul și un guvern minoritar. În cele din urmă, vom vedea un guvern interimar 45 de zile, în care minițtrii PSD vor rămâne pe poziții."

05/05/2025 , 17:14

Victor Negrescu nu dorește să preia conducerea PSD

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, este unul dintre numele vehiculate să-l înlocuiască pe Marcel Cioalcu.

Victor Negrescu, PSD: „Le mulțumesc celor care îmi vehiculează numele, nu am această intenție. Am mai fost comunicator interimar, am ajutat la victoria pe care partidul a avut-o la alegerile parlamentare, dar în prezent nu vorbim despre astfel de proiect.

Românii, prin votul lor, poate au transmis un anumit tip de semnal în ceea ce înseamnă actul de guvernare și nevoia unei schimbări în modul în care se guvernează. PSD are cea mai mare reprezentare în Parlament și orice majoritate s-a făcut în jurul PSD. PSD nu poate fi la remorca altui partid și cel puțin eu nu consider că PSD poate forma, în prezent, o alianță cu AUR sau orice fel de coabitare.

(...) Da, se analizează serios dacă este oportună continuarea noastră la guvernare. Nu este un obiectiv în sine să fii la guvernare, cred că trebuie să fii la guvernare pentru a putea să implementezi niște proiecte și, în sensul acesta, trebuie să vedem care sunt proiectele pe care PSD le are pentru viitor, fie la guvernare, fie în opoziție."

Întrebat pe cine susține în turul 2 al alegerilor prezidențiale, între Nicușor Dan și George Simion, Victor Negrescu a fost ferm.

Victor Negrescu: Eu sunt un pro-european convins și mi-am asumat lucrurile acestea, am comunicat deja public. Cred că nu e o alegere între Simion și Nicușor, ci o alegere între calea eruropeană a României și un proiect care nu are foarte multă substanță. Noi trebuie să rămânem fideli valorile noastre. Social-democrații s-au luptat pentru o țară democratică, s-au luptat și cu fasciștii, și cu cei care reprezentau comunismul și trebuie să rămânem fideli acestor valori. Oamenii ne vor crede, ne vor susține și vom recâștiga electoratul."

Premierul propune ca PSD să iasă din coaliție

Premierul le va cere social-democrațilorsă se retragă din guvern si sa meargă în opoziție, ca sa susțină guvern UDMR-PNL. Dacă aceștia vor accepta, Ciolacu ar urma să își depună demisia din fruntea Guvernului.

Surse politice mai arată că liderul social-democrat nu intenționează să se implice în procesul de desemnare a unui nou premier interimar, lăsând această decizie în seama lui Ilie Bolojan, considerat personajul-cheie în viitoarele negocieri.

Totodată, Ciolacu le-ar fi transmis colegilor că, dacă vreun ministru din actualul Executiv va dori să își încheie mandatul în contextul acestei tranziții, PSD nu va împiedica aceste plecări și totodată acesta ar dori să amâne demisia sa din fruntea partidului, astăzi și le va cere social-democraților o analiză pe larg în următorul CPN.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a afirmat, luni, că partidul „nu are mult timp să facă prea multe analize și să căute responsabili” după ce candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR Crin Antonescu nu a intrat în turul 2 al alegerilor prezidențiale.

El a explicat că, deși au existat critici la adresa PSD atât din partea lui Nicușor Dan, cât și din partea lui George Simion, unul dintre ei este „mult mai periculos”, fără a-l numi.

Este pentru a doua oară când PSD eșuează în a accede în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, după ce Ciolacu nu a reușit să ajungă în finala scrutinului din toamna trecută. La acel moment, Ciolacu și-a anunțat demisia din fruntea partidului, însă ulterior a fost repus în funcție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE