Alegerile prezidențiale 2025 – primul tur au loc pe 4 mai 2025. Aproape 18 milioane de români sunt așteptați la urne pentru a vota în cadrul scrutinului pentru alegerea președintelui României. Secțiile de votare se deschid la ora 7:00 dimineața.
Votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale 2025 - turul 1 a început vineri. Prima secție de votare din străinătate s-a deschis la ora locală 7:00 (joi seara, ora 22:00, ora României) la Auckland în Noua Zeelandă.
Nicușor Dan: Am votat pentru speranță și pentru un nou început. România trăiește un moment dificil
Candidatul independent Nicușor Dan a declarat că a votat „cu realism pentru că România trăiește un moment dificil” și că a acordat votul celui „care să poată face dreptate”.
„Am votat pentru speranță și pentru un nou început pentru România, o țară care are oameni capabili și aici și în diaspora.
Am votat cu realism pentru că România trăiește un moment dificil și nu ne putem aștepta ca cei care au dus România în groapă să o scoată. Am votat pentru dreptate și pentru acel candidat care să poată face dreptate pentru România”, a afirmat primarul general Nicușor Dan.
Nicușor Dan le-a mulțumit românilor din diaspora pentru că au votat în număr mare la alegerile prezidențiale „Îi încurajez să o facă în continuare. Ei sunt cu sufletul în România și alături de cei de acasă”, a mai spus el.
Nicușor Dan a votat la școala gimnazială „Luceafărul”, fiind însoțit de partenera sa, Mirabela Grădinaru.
Ilie Bolojan: Fiecare cetățean responsabil care se prezintă la vot poate face istorie pentru România.
Președintele interimar Ilie Bolojan a votat, duminică, la secția organizată la Școala Gimnazială Nr. 150 și a subliniat că „fiecare cetățean responsabil care se prezintă la vot poate face istorie pentru România.”
„Am votat la această secție de votare de lângă Palatul Cotroceni, fiind conștient de importanța acestor alegeri pentru România. De ce sunt alegeri importante? E o perioadă complicată, iar vremurile liniștite au apus. Președintele României va da direcțiile importante ale politicii noastre externe și a celei de Apărare. De aceasta va depinde siguranța țării noastre și faptul că vom rămâne o țară de încredere. În plan intern, președintele va trebui să colaboreze cu majoritatea parlamentară, cu Guvernul, pentru a reconstrui încrederea, pentru a reforma statul și pentru a crea oportunități și dezvoltare pentru români.
Din aceste motive, fiecare cetățean responsabil care se prezintă la vot poate face istorie pentru România.
Îndemnul meu pentru toți cetățenii României este să se prezinte la vot, indiferent de opțiunea pe care o au. Votați așa cum vă dictează conștiința”, a declarat președintele interimar Ilie Bolojan.
George Simion a votat: Să facem dreptate pentru România
George Simion, candidatul AUR la alegerilre prezidențiale, a votat la ora 8:00, la Școala Gimnazială Nr. 1 Mogoșoaia, alături de Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024.
„Suntem aici cu popor și pentru poporul român. Suntem aici, cu o singură dorință, să facem dreptate pentru România”, a declarat George Simion, liderul AUR.
„Nu sunt aici pentru a recunoaște o fraudă precum aceste alegeri, o fraudă pusă la cale de cei care au făcut din viclenie unica politică de stat. Sunt aici pentru a recunoaște puterea democrației, puterea votului care sperie sistemul, care îngrozește sistemul. Sunt aici pentru interesul poporul român, pentru demnitatea și măreția lui”, a declarat Călin Georgescu.
Este prima declarație pe care o face fostul candidat la președinție după decizia plasării sale sub control judiciar.
Lavinia Șandru: Am votat cu gândul că votul meu merge pentru România reală
Candidata PUSL la alegerile prezidențiale, Lavinia Șandru, a votat, duminică, la Colegiul Național 'Dimitrie Cantemir' din Capitală, împotriva „tuturor celor care au vândut o țară întreagă” și i-a îndemnat pe toți cei nehotărâți „să dea o palmă” celor care împart competitorii electorali în unii „cu șanse” și alții „fără șanse”.
„Am votat cu gândul că votul meu merge pentru România reală, votul merge împotriva abuzurilor de toate felurile care i-au făcut pe părinții și și pe bunicii noștri noștri în toți acești 35 de ani să sufere, i-au făcut să trăiască în umilință. Am votat împotriva celor care au furat viitorul copiilor noștri, împotriva celor care i-au obligat pe românii noștri din diaspora să-și lase totul aici și să plece departe de casă și de familie. Am votat împotriva celor care nu înțeleg că fermierii României nu trebuie umiliți, ci trebuie sprijiniți pentru că ei ne dau nouă hrana. Am votat împotriva celor care timp de 35 de ani n-au construit autostrăzi, n-au făcut spitale, au tăiat tot ceea ce înseamnă industrie românească, au vândut tot ceea ce au putut să vândă, au vândut o țară întreagă în tot acest timp', a declarat Șandru, potrivit Agerpres.
Ea i-a îndemnat pe cei nehotărâți să meargă la urne: „Am un mesaj pentru toți cei care încă nu s-au hotărât să meargă la vot: să meargă astăzi la vot și toți cei care merg la vot să dea o palmă celor care împart candidații în candidați cu șanse - candidați pe primele locuri în sondaje, adică candidați ai sistemului, și ceilalți candidați, pentru că am văzut cu toții ce s-a întâmplat anul trecut. (...) Până la urmă, în turul doi trebuie să gândim cu cine să votăm în așa fel încât acel cineva să câștige. În turul unu votăm cu cine vrem. Nu votăm cu răul cel mai mic, votăm cu binele, pentru că am văzut unde a ajuns România dacă timp de 35 de ani s-a votat tot cu răul cel mai mic”
Contextul alegerilor prezidențiale din 2025
Alegerile sunt organizate în contextul în care scrutinul din noiembrie 2024 a fost anulat de CCR. Pe 6 decembrie 2024, când românii din diaspora începuseră deja să voteze, Curtea Constituțională a României a decis anularea alegerilor și reluarea procesului electoral de la zero.
Judecătorii CCR au susținut că „procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației”.
Coliția de guvernare a decis ca noua rundă de alegeri să aibă loc pe 4 și 18 mai 2025. Reluarea procesului electoral de la zero a însemnat că inclusiv candidații au reluat procesul de strângere a semnăturilor și de înregistrare a candidaturilor.
Călin Georgescu, figura controversată care a câștigat primul tur din 24 noiembrie 2024, și-a depus candidatura și pentru alegerile din 2025, însă Biroul Electoral Central i-a respins dosarul. Ulterior, și CCR a menținut decizia Biroului, astfel că numele candidatului independent, susținut de suveraniști, nu se va regăsi pe buletinele de vot de duminică.
Totodată, și candidatura Dianei Șoșoacă (S.O.S. România) a fost respinsă de BEC, la fel cum s-a întâmplat și la scrutinul din 2024.
Cine candidează la alegerile prezidențiale 2025
Pentru alegerile prezidențiale 2025, Biroul Electoral Central a validat 11 candidaturi. Față de scrutinul anulat din 24 noiembrie 2024, la alegerile din 4 mai 2025 sunt cu trei candidați ma puțini (14 nume au fost pe buletinul de vot de anul trecut). Din lista candidaților la alegerile prezidențiale din 2024, cinci nume se vor regăsi și pe buletinele de vot din 4 mai 2025. Este vorba despre Elena Lasconi, George Simion, Silviu Predoiu, Sebastian Popescu și Cristian Terheș.
Cine sunt cei 11 candidați la alegerile prezidențiale 2025, în ordinea în care se vor regăsi pe buletinele de vot:
- George Simion (AUR)
- Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
- Elena Lasconi (USR)
- Cristian Terheș (PNCR)
- Lavinia Șandru (PUSL)
- Victor Ponta (independent)
- Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
- John-Ion Banu (independent)
- Daniel Funeriu (independent)
- Nicușor Dan (independent)
Procedura de vot la alegerile prezidențiale 2025
La alegerile din 4 mai 2025 va fi un singur buletin de vot, care va conține numele celor 11 candidați.
Odată ajuns în secție de votare, alegătorul va prezenta actul de identitate operatorului de calculator, care va prelua datele și le va introduce în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Alegătorul va semna apoi în lista electorală și va primi buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2025 - primul tur și ștampila.
Votul se va desfășura în cabine închise. Alegătorul va aplica ștampila cu mențiunea „VOTAT” pentru unul din cei 11 candidați la alegerile prezidențiale 2025.
Apoi, va ieși din cabina de vot, va introduce buletinul în urna de vot, va preda ștampila și va primi înapoi actul de identitate, pe care a fost aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT. Precizare, pentru cei care și-au făcut și au intrat în posesie cărții electronice de identitate: pe cartea electronică de identitate a alegătorului nu se aplică timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT''
Prezența la vot la alegerile prezidențiale 2025, monitorizată în timp real
Prezența la vot a alegătorilor, atât în țară, cât și în străinătate, va fi monitorizată în timp real, iar datele vor fi disponibile pe plaforma prezenta.roaep.ro.
În ziua alegerilor, Biroul Electoral Central va prezenta și public datele privind prezența la vot la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025, astfel:
- ora 9:30 - prezența la vot pentru ora 9:00;
- ora 13:30 - prezența la vot pentru ora 13:00;
- ora 17:30 - prezența la vot pentru ora 17:00;
- ora 21:30 - prezența la vot pentru ora 21:00 (când este programată închiderea urnelor).
Când aflăm primele rezultate la alegerile prezidențiale 2025
Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00, moment în care vor fi disponbile și primele rezultate, de tip exit-poll, la închiderea urnelor. Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieșirea de la urne, la nivel național, la alegerile prezidențiale de duminică.
Potrivit Biroului Electoral Central, vor efectua exit-poll-uri, la nivel național: Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE; Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS și ARA Public Opinion.
Acestea nu sunt, însă, rezultatele oficiale ale primului tur al alegerilor prezidențiale 2025.
Sondajele de tip exit-poll sunt efectuate imediat ce alegătorii ies din cabinele de vot. Astfel, voturile pot fi evaluate și se pot face predicții înainte de comunicarea oficială a rezultatelor alegerilor.
Comunicarea oficială a rezultatelor la alegerile prezidențiale 2025 va fi făcută de către Biroul Electoral Central, după închiderea urnelor de vot, iar rezultatele alegerilor vor putea fi urmărite în timp real.