Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua Ambulanței, sărbătorită la Iași. Sunt 116 ani de când Serviciul de Ambulanță funcționează în România

Zilnic, aproximativ 11 mii de oameni sunt salvați de personalul Serviciului de Ambulanță din România. Numai în 2021 au fost aproape 4 milioane de solicitări, asta deși personalul este cu 43% mai puțin decât ar trebui, iar dotările sunt vechi.

Este un bilanț al Serviciului de Ambulanță din țară la ceas aniversar: 116 ani de când există acest serviciu. Sute de oameni au sărbătorit la Iași. Ambulanțieri, asistenți, medici din toată țara s-au aniversat pentru prima dată în capitala Moldovei.

116 ani de serviciu

Sirenele a 40 de ambulanțe din toate județele țării s-au auzit în fața Palatului Culturii din Iași. De data aceasta nu au anunțat o tragedie, ci o sărbătoare: 116 ani de când Serviciul de Ambulanță funcționează în România. Un serviciu care, numai anul trecut, a însemnat colacul de salvare pentru aproximativ patru milioane de oameni.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Am rămas impresionat, aproape patru milioane de intervenții. Este extraordinar un corp profesional de circa 12 mii de oameni, cu 2700 de mijloace tehnice. Performanța este extraordinară și sunt convins că mult mai multe victime ar fi fost în România, dacă dumneavoastră nu acordați un ajutor medical specializat, profesionist oamenilor care se află în nevoie.”

Performanță realizată cu oameni puțini și dotări vechi

Alice Grasu, managerul Serviciul de Ambulanță București-Ilfov: „Pentru Ambulanța Publică din România au fost alocate în total cu 9737 de posture mai puțin față de normativ, rezultând un deficit de personal pe total țară de 43,34%.Trebuie subliniat în mod deosebit deficitul de 55,5% privind medicii din Sistemul Public de Ambulanță. Domnilor, medicină fără medici, nu se poate!”

Printre cei mai tineri ambulanțieri sunt cei doi băieți din imagini, îmbrăcați cu uniformă ca toți ceilalți colegi mai mari.

„Ambulanța înseamnă un serviciu care trebuie foarte dedicat, pentru a salva vieți. Vreau să mă fac ca tatăl meu! Este director tehnic”, spune unul dintre băieți.

„Sunt foarte mândru că mama mea e doctor și vreau să mă fac ca ea, director medical”, este dorința celuilalt băiat.

Viață. Asta înseamnă Serviciul de Ambulanță pentru toată lumea.

„Ajutăm să curmăm suferința unora, să îi ajutăm pe ceilalți să treacă mai ușor peste momentele grele, aducem pe lume vieți, din fericire, plus că ne luptăm și cu moartea de multe ori. Câteodată câștigăm, câteodată nu, din păcate”, spune un ambulanțier.

Huiduieli în timpul celebrării

Pe scenă, pe lângă ministrul Sănătății Alexandru Rafila a urcat și fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru. Ambii au fost huiduiți în timpul discursului de către un grup de ieșeni.

„Hoților și mincinoșilor, care nu știți ce e cu voi! La ce stați la Guvernare? Nu avem nevoie de voi”, este mesajul unei femei.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Nu am înțeles care era sensul acestor huiduieli. În general când sunt astfel de evenimente, când recunoști munca unor oameni care își sacrifică existența, și-au sacrificat și viața pentru salvarea semenilor lor, mi se pare nepotrivit să huiduiești, pentru că este de fapt o lipsă de respect față de profesioniștii din sistemul de ambulanță.”

În țară sunt aproximativ 2.400 de ambulanțe, iar în 2021 fiecare autospecială a avut 1498 de intervenții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE