Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski îl acuză pe Putin că nu vrea să oprească războiul. ”Nu sunt pregătiţi pentru o pace justă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia şi liderii săi ”nu sunt pregătiţi pentru o pace justă”. Liderul de la Kiev a lansat aceste acuzații duminică, la finalul summitului privind pacea în Ucraina, desfăşurat în Elveţia, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

”Noi trebuie să ne facem treaba, să nu ne gândim la Rusia, să facem ce avem de făcut. Deocamdată Rusia şi liderii săi nu sunt pregătiţi pentru o pace justă. E un fapt", a aifrmat Zelenski, potrivit sursei citate.

Volodimir Zelenski anunță condiția pentru a negocia cu Putin

Zelenski a punctat că Rusia poate negocia pacea ”mâine, dacă se retrage” de pe teritoriul Ucrainei, în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin a afirmat că este pregătit de negocieri.

Președintele Ucrainei a catalogat condițiile puse de Putin pentru încetarea focului și reluarea negocierilor de pace drept un ultimatum în care nu se poate avea încredere.

Într-un discurs susţinut în faţa oficialilor din Ministerul rus de Externe, Putin a promis că va ordona o încetare imediată a focului dacă Ucraina îşi retrage trupele din cele patru provincii ale sale revendicate de Rusia şi renunţă la aspiraţia de aderare la NATO, notează sursa citată.

Rusia nu a fost invitată la summitul privind pacea în Ucraina desfăşurat în staţiunea de lux elveţiană Burgenstock.

La finalul summitului, Zelenski a dat asigurări că Ucraina nu este "duşmanul" Chinei şi că Guvernul de la Beijing poate veni în sprijinului țării sale.

China a fost acuzată de contribuţie la efortul de război rus prin furnizarea de componente, iar Beijingul a ales să nu participe la reuniunea din Elveţia întrucât şi Moscova a fost absentă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE