Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vrei să pleci din România cu un copil? Certificatul de naştere nu este document de călătorie. Precizările Poliției de Frontieră

Poliția de Frontieră a venit cu clarificări privind ieșirea din România cu un minor, în condițiile în care se apropie vacanța de vară, iar tot mai mulți părinți vor să călătorească alături de copiii în străinătate.

Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a avertizat că, numai în ultima lună, poliţiştii au fost nevoiţi să întrerupă călătoria pentru aproape 150 cetăţeni români minori, deoarece părinții sau însoțitorii nu deţineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorii în condiţii legale.

Ce trebuie să știi când pleci din România cu un copil. Documentele necesare

Potrivit Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cetăţenii români minori pot ieşi din ţară numai în baza unui document de călătorie valabil - paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani).

  • Certificatul de naştere nu reprezintă document de călătorie, au atras atenția reprezentanții Poliţiei de Frontieră.

Cetăţenii români minori pot călători în străinătate în baza documentului de călătorie individual valabil - paşaport sau carte de identitate (minori peste 14 ani) numai însoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali.

Reprezentantul legal este, potrivit legii, o persoană desemnată să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor.

După aderarea României la Spaţiu Schengen aerian şi maritim, cetăţenii români minori care călătoresc cu avionul în afara graniţelor României nu vor mai efectua controlul de frontieră şi vor merge direct către poarta de îmbarcare, potrivit Agerpres.

Minorii pot călători în spaţiul Schengen de pe aeroporturi cu aceleaşi documente ca şi până acum.

Pașaportul poate fi verificat în aeroporturi de polițiștii de frontieră

Pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, poliţiştii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceştia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieşirea din ţară.

Documentele necesare pentru a ieşi din ţară, în cazul cetăţenilor români minori, în funcţie de situaţie:

Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare:

  • document de călătorie valabil;
  • acordul celuilalt părinte atunci când călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi;
  • acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele;
  • doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens;
  • doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de:

  • document de călătorie valabil;
  • acord din partea ambilor părinţi;
  • doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte.

Cazierul judiciar în cazul însoțitorilor nu mai trebuie prezentat în format fizic

Poliţia de Frontieră mai precizează faptul că însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră. În schimb, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul.

Este vorba despre următoarele infracţiuni: omor; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism.

Poate avea calitatea de însoţitor al minorului pe durata zborului şi personalul desemnat în acest scop din cadrul societăţilor comerciale autorizate să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.

Documentul necesar pentru acordul părintelui în cazul călătoriilor în străinătate

Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declaraţie notarială care are forma şi conţinutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul instituţiei https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-continutul-si-forma-declaratiei-168.html.

În anul 2024, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria pentru aproximativ 880 de cetăţeni români minori ca urmare a faptului că părinţii/însoţitorii nu deţineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorii în condiţii legale. Aceste situaţii sunt constatate tot mai des o dată cu apropierea finalizării cursurilor şi începerea vacanţelor de vară.

Astfel, numai în ultima lună, poliţiştii de frontieră nu au permis ieşirea din ţară a aproximativ 150 cetăţeni români minori, de cele mai multe ori pentru că nu deţineau documente de călătorie valabile sau părintele însoţitor nu avea acordul celuilalt părinte materializat prin procură notarială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE