Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Norvegia sprijină Ucraina cu 100 de milioane de euro pentru energie

Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, a anunțat duminică că Norvegia va aloca 1,1 miliarde de coroane (aproximativ 96 de milioane de euro) pentru repararea infrastructurii energetice a Ucrainei și pentru asigurarea furnizării de electricitate înainte de iarna următoare, potrivit Agerpres

„Rusia efectuează atacuri masive şi sistematice pentru paralizarea energiei electrice, dar ucrainenii lucrează zi şi noapte pentur a menţine furnizarea vitală de electricitate pentru populaţie”, a arătat şeful guvernului de la Oslo.

10 milioane de euro pentru reparații în Harkov

Conform celor mai recente estimări ale guvernului ucrainean, bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii energetice au redus producţia de energie electrică a Ucrainei la jumătate faţă de nivelul din iarna trecută.

Store a afirmat că partea norvegiană discută cu Kievul modul cel mai eficient în care ar putea fi utilizate fondurile puse la dispoziţie. „Ucrainenii înşişi sunt cei mai în măsură să ştie ce este necesar”, a spus el, insistând asupra importanţei lucrărilor de reparaţii înainte de sosirea iernii.

S-a decis deja că aproximativ 10 milioane de euro vor fi alocate reparaţiilor în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, afectată grav de atacurile recente din partea Rusiei. În zonă urmează să fie instalate panouri solare pentru şapte maternităţi şi teatre de operaţiuni, arată comunicatul difuzat de Norvegia în timp ce prim-ministrul se afla în Elveţia, la summitul de la Buergenstock pentru pace în Ucraina.

În 2022, Norvegia a susţinut sectorul energetic ucrainean cu 2,1 miliarde de coroane, iar anul trecut - cu 1,9 miliarde. Regatul scandinav a promis de asemenea 75 de miliarde de coroane (circa 6,5 miliarde de euro) pentru ajutoare militare şi civile destinate Ucrainei în perioada 2023-2027.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE