Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin pune condiții dure pentru a încheia războiul din Ucraina. Reacția lui Zelenski: E o renaștere a nazismului rus

Președintele rus Vladimir Putin spune că este pregătit pentru o încetare definitivă a războiului din Ucraina, dar înaintează condiții destul de dure pentru Kiev și partenerii săi occidentali. Oferta de pace a șefului de la Kremlin presupune, între alte, că Ucraina trebuie să renunțe definitiv la patru regiuni ale sale, inclusiv la teritoriile care, în prezent, nu sunt sub ocupație rusă. Kievul nu a comentat deocamdată oferta liderului de la Moscova.

Așa-zisa ofertă de pace a lui Putin a fost anunțată în timp ce liderii țărilor G7, cele mai dezvoltate economii din lume, discută mecanisme de creștere a ajutorului pentru Ucraina. De asemenea, declarațiile au venit cu o zi înainte de Conferința internațională de pace pentru Ucraina, organizată în Elveția cu participarea reprezentanților din aproape 80 de state. 

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: ”Trupele ucrainene trebuie să se retragă complet din Republicile Populare Donețk și Luhansk, din regiunile Herson și Zaporojia. Și atrag atenția, să se retragă de pe întreg teritoriul acestor regiuni, în limitele granițelor administrative care existau în momentul în care făceau parte din Ucraina. De îndată ce Kievul va declara că este pregătit pentru o astfel de decizie și va iniția o retragere reală a trupelor din aceste regiuni și, de asemenea, va notifica oficial despre renunțarea la planurile de aderare la NATO, vom ordona imediat, literalmente în același minut, încetarea focului și începerea negocierilor.” 

Vladimir Putin mai vrea ca Ucraina să aibă statut de țară non-nucleară

Pe lângă pretenții teritoriale, Vladimir Putin mai vrea ca Ucraina să aibă statut de țară non-nucleară, să-și reducă armata, dar și să ofere garanții că va proteja interesele vorbitorilor de limbă rusă. Țările occidentale, la rândul lor, vor trebui să anuleze sancțiunile impuse Moscovei. Dacă oferta va fi respinsă, avertizează Putin, condițiile se vor schimba, în funcție de evoluțiile de pe front.   

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: ”Subliniez, esența propunerii noastre nu constă în vreun armistițiu sau o încetare a focului temporară, așa cum dorește, de exemplu, Occidentul pentru a restabili pierderile, a reînarma regimul de la Kiev și a-l pregăti pentru o nouă ofensivă. Repet, nu vorbesc despre înghețarea conflictului, ci despre încheierea lui definitivă. Rusia exerciții rachete nucleare.”

Vladimir Putin nu a ezitat nici de această dată să amenințe statele occidentale cu armele nucleare.

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: ”Apelurile de a provoca o înfrângere strategică Rusiei, țară care deține cel mai mare arsenal de arme nucleare, demonstrează aventurismul extrem al politicienilor occidentali. Aceștia fie nu înțeleg amploarea amenințării pe care o generează, fie sunt pur și simplu obsedați de credința în impunitatea și exclusivitatea lor. Ambele situații pot duce la o tragedie.” 

Reacția lui Volodimir Zelenski despre pacea propusă de Putin: Aceste mesaje sunt similare cu cele ale lui Hitler

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat propunerile liderului de la Kremlin drept ultimatumuri similare cu cele făcute de Hitler înainte de a declanșa cel de-al doilea război mondial. „Este o renaștere a nazismului rus”, a spus Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Aceste mesaje sunt similare cu cele ale lui Hitler. Nici o sută de ani nu au trecut de atunci. Hitler spunea: «Dați-mi o parte din Cehoslovacia și cu aceasta totul se va termina». Nu, acestea sunt minciuni istorice. După aceea a urmat Polonia. «Dați-mi o parte din Polonia». După care a urmat ocuparea Europei. Astăzi, să fii alături de Putin înseamnă să nu respecți dreptul internațional”.

Oficialii de la Kiev au declarat anterior că vor negocia cu Rusia, doar după eliberarea tuturor teritoriilor ocupate. Totuși, recent administrația prezidențială ucraineană a anunțat că este pregătită să invite Rusia la un viitor summit internațional privind pacea în Ucraina. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE