Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Plan Marshall" pentru reconstrucţia Ucrainei, cerut de Zelenski liderilor G7. Suma uriașă de care ar avea nevoie Kievul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi liderilor din statele G7 să aprobe un "Plan Marshall" pentru reconstrucţia Ucrainei, în condițiile în care militarii ruși au provocat pagube uriașe în timpul invaziei.

"Avem nevoie de un plan clar pentru redresarea Ucrainei. Asemănător cu ceea ce a fost Planul Marshall pentru Europa după război", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

Planul Marshall a fost un program de ajutor economic prin care Statele Unite au acordat aliaților europeni miliarde de dolari pentru reconstrucție după cel de-al Doilea Război Mondial.

De câți bani ar fi nevoie pentru reconstrucția Ucrainei

Banca Mondială a estimat că reconstrucţia Ucrainei va costa aproape 500 de miliarde de dolari.

Războiul a izbucnit în urmă cu aproape 28 de luni, după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat trimiterea a zeci de mii de soldați în Ucraina. Nu există semnale că s-ar putea ajunge curând la pace, în condițiile în care Rusia a obținut ușoare cuceriri teritoriale în acest an.

De asemenea, Volodimir Zelenski a precizat că ridicarea restricțiilor privind utilizarea de arme occidentale împotriva unor ţinte din interiorul Rusiei a oferit Ucrainei o protecţie suplimentară în faţa atacurilor aeriene, în special în oraşul Harkov (est).

"Cu toate acestea, suntem încă în căutarea unui Patriot suplimentar (sisteme de apărare aeriană) şi avem nevoie de mai mulţi paşi puternici care au fost făcuţi (pentru a îmbunătăţi) capacităţile noastre de lovituri cu rază lungă de acţiune", a menţionat preşedintele ucrainean, conform sursei citate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE