Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Ucraina are nevoie de șapte baterii Patriot. Igor Prokopchuk: „Este numărul minim pentru a proteja populația și infrastructura”

Ambasadorul Ucrainei la București a explicat la Euronews de ce la summitul de pace din Elveția au fost discutate doar 3 din cele 10 puncte propuse de președintele Volodimir Zelenski. În plus armata ucraineană ar avea nevoie de cel puțin 7 sisteme Patriot pentru a fi sigură că atacul armatei ruse va putea fi oprit.

Pericolele de la Zaporojie

Igor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România: „Formula de pace a președintelui Zelenski rămâne principala temelie pentru a pune capăt acestui război. Prin urmare, toate cele 10 puncte rămân absolut relevante. Pentru acest summit au fost selectate doar cele 3 teme specifice. Subiectele care au o relevanță imediată și au o semnificație importantă pentru țările din întreaga lume. Aceasta este, desigur, după cum ați menționat, siguranța și securitatea nucleară și aș dori să reamintesc tuturor telespectatorilor că a fost pentru prima dată în istoria omenirii. 

Că forța militară a fost folosită de Federația Rusă pentru a ocupa centrala nucleară de pe teritoriul ucrainean. Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa, Centrala Nucleară Zaporijie. În fapt, chiar săptămâna aceasta, experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, care sunt staționați la centrală, au raportat explozia unei mine care a fost plantată acolo de forțele ruse. Acesta este un mic exemplu al pericolelor care apar la centrală în timp ce este ocupată de forța militară rusă. Alte subiecte de mare însemnătate sunt siguranța alimentară, importantă pentru țările africane, pentru țările din Orientul Mijlociu, pentru Asia de Sud-Est, și aspectele umanitare precum întoarcerea copiilor deportați (pe teritoriul Rusiei-n.r.).”

Marie Jeanne Ion, Head of Programmes Euronews România: „De câte sisteme Patriots credeți că ar fi necesare pentru a proteja în prezent teritoriul ucrainean?”

Igor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România: „Într-adevăr, apărarea aeriană este o prioritate absolută pentru Ucraina și pentru ucraineni. Doar în ultima săptămână, dacă vă uitați, a avut loc un număr atât de mare de bombardamente țintite asupra instalațiilor energetice. Președintele Zelenski a precizat în repetate rânduri că numărul minim de sisteme Patriots de care are nevoie Ucraina este 7! Acesta este numărul minim de care avem nevoie pentru a proteja orașele și infrastrcuturile esențiale.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE