Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Olha Ștefanișina, vicepremierul Ucrainei: „Prioritatea noastră este de a restabili integritatea teritorială”

NATO ar fi avantajată dacă Ucraina ar fi parte din Alianță. Și ar fi o investiție în securitate pentru viitor. Este declarația vicepremierului ucrainean, Olha Ștefanișina, pentru Euronews România.

Ștefanișina: „Este evident că NATO este principala alianță politică și de securitate”

Mari Jeanne Ion, Head of Programmes Euronews România, a stat de vorbă în exclusivitate cu oficialul ucrainean, venit la București să pregătească discuțiile de la cel mai înalt nivel de săptămâna viitoare de la Bruxelles, în care se discută aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Mari Jeanne Ion: Dacă vorbim despre securitate, desigur, principala instituție care asigură securitatea este NATO, asupra acestei părți a lumii. Iar țara dumneavoastră și-a exprimat de mai multe ori intenția fermă de a deveni membru NATO, ceea ce a creat probleme Ucrainei. De ce considerați că NATO este singura alternativă pentru Ucraina? De ce nu caută Kievul alte alternative?

Olha Ștefanișina: „Analizăm toate alternativele. Ne uităm la toate aspectele, iar prioritatea noastră este de a restabili integritatea noastră teritorială și suveranitatea și de a ne securiza frontierele, pentru a putea duce o viață liniștită, normală și pentru a putea juca un rol în cadrul securității europene. Acesta este, așadar, obiectivul final. Orice lucru care funcționează în acest scop este absolut eficient pentru noi. Dar, vorbind dintr-o perspectivă mai largă, este evident că NATO este principala alianță politică și de securitate. Această instituție formează arhitectura de securitate pe continentul transatlantic european. A constituit forțele militare comune. Este structura care poate ajuta la gestionarea și absorbția potențialului și capacității uriașe ale armatei ucrainene. Iar apărarea colectivă s-a dovedit a fi cea mai, să spunem, eficientă apărare. Acesta este un aspect deosebit de pragmatic”.

Mari Jeanne Ion: Am auzit de-a lungul timpului numeroase mesaje de recunoștință transmise de Kiev pentru București. Cum anume a contribuit România până acum?

Olha Ștefanișina: „În ceea ce privește sistemele militare? Nu sunt în măsură să vorbesc despre așa ceva pentru că nici măcar nu știu cum se numesc în engleză toate. Dar România face parte din formatul Ramstein, parte din grupul de coordonare. Acest tip de asistență a fost oferit Armatei Ucrainei. Nu cred că are rost să numesc detaliile tehnice, dar în calitate de aliat NATO este pe deplin implicată, în formatul Ramstein, la fel ca orice altă țară”.

Mari Jeanne Ion: Și, evident, nu doar politic.

Olha Ștefanișina: „Absolut. De aceea auziți aceste mesaje de recunoștință transmite către București. În aceste vremuri grele prin care trecem, este important că Ucraina nu este doar un subiect politic. Acesta este cel mai important gest pe care îl vom aprecia multă vreme. Mulțumim!”

Întregul interviu exclusiv, luat de Mari Jeanne Ion, cu vicepremierul ucrainean pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, Olha Ștefanișina, va fi difuzat sâmbătă la Euronews România, de la ora 21:15.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE