Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Ministrul rus al Apărării confirmă că 63 de militari ruși au fost uciși într-un atac ucrainean cu rachete HIMARS

Zeci de recruţi ruşi au fost ucişi într-un atac al forţelor ucrainene din ziua de Anul Nou asupra clădirii în care se aflau în partea controlată de ruşi a provinciei Doneţk, a declarat luni o sursă apropiată de conducerea numită de ruşi, relatează Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE: Ministerul rus al Apărării a confirmat luni că 63 de militari ruşi au fost ucişi într-un atac ucrainean cu rachete HIMARS în estul Ucrainei, dar autorităţile de la Kiev şi bloggeri militari ruşi vorbesc despre un bilanţ al victimelor mult mai ridicat, de sute de morţi şi răniţi, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE.

„Regimul de la Kiev a atacat cu rachete HIMARS produse în SUA un centru de desfăşurare temporară a unităţilor armatei ruse în localitatea Makiivka”, un oraş ocupat de trupele ruse în provincia ucraineană Doneţk, a declarat Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. Acesta a mai spus că în atac armata ucraineană a lansat şase rachete HIMARS, dintre care două au fost doborâte de antiaeriana rusă.

Armata ucraineană: bilanțul victimelor este mult peste cel recunocut de Moscova

Responsabilul rus nu a precizat data atacului, dar surse media ruse şi ucrainene afirmă că a acesta a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică şi a ţintit o şcoală pe care trupele ruse au transformat-o în cazarmă temporară. Potrivit armatei ucrainene şi unor bloggeri militari ruşi, bilanţul victimelor în rândul trupelor ruse după acest atac este mult peste cel recunoscut de Moscova.

În ultimul său mesaj referitor la acest atac, comandamentul militar ucrainean afirmă, potrivit agenţiei EFE, că „Moş Crăciun a împachetat 400 de cadavre de porci ruşi”, plus încă 300 de răniţi.

La rândul său, un fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) implicat în organizarea anexării Crimeii şi a trupelor proruse din estul Ucrainei, Igor Girkin, a acuzat incompetenţa armatei ruse, mai ales că nu este prima dată când aceasta îşi concentrează trupe în spaţii pe care ucrainenii au reuşit să le lovească cu succes folosind rachete HIMARS. Mai rău, spune Girkin, trupele ruse au depozitat şi muniţii în acea şcoală din Makiivka unde şi-au concentrat soldaţii.

Un alt blogger militar rus, Spetznaz Z, cu peste 700.000 de urmăritori pe Telegram, a scris: „Cine a venit cu ideea de a plasa efective atât de numeroase într-o singură clădire, unde chiar şi un prost şi-ar da seama că dacă (ucrainenii) o lovesc cu artileria vor fi mulţi morţi sau răniţi ?”

Știrea inițială: Imagini postate online, despre care Reuters scrie că nu a putut să le verifice autenticitatea, prezintă o clădire a unui colegiu vocaţional din oraşul minier Makiivka, redusă la o grămadă de dărâmături.

Cel puțin 300.000 de militari ruși au fost mobilizați în din septembrie

Sursa din Doneţk, care a refuzat să-şi decline identitatea, a declarat: „Potrivit informaţiilor mele, există mai puţin de 100 de morţi până acum”. Ministerul Apărării din Ucraina a informat că nu mai puţin de 400 de ruşi au fost ucişi.

„Ceea ce s-a relatat este mult exagerat. Cincizeci şi opt de răniţi au fost aduşi peste noapte, ceea ce este mult pentru o zi normală, dar nu suficient de mult dacă este să crezi informaţiile despre sute de morţi. Era un sit pentru recruţi ruşi mobilizaţi”, a spus el.

Rusia a mobilizat din septembrie cel puţin 300.000 de militari şi o parte dintre ei au fost trimişi să lupte pe frontul din Ucraina.

„Numărul morţilor şi răniţilor este de multe sute”

Daniil Bezsonov, un oficial din părţile controlate de Moscova ale regiunii Doneţk, a spus că şcoala vocaţională a fost lovită de rachete HIMARS în apropierea miezului nopţii, când oamenii din regiune se pregăteau să celebreze trecerea în noul an.

„A avut loc o lovitură masivă asupra unei şcoli vocaţionale cu rachete americane MLRS HIMARS”, a postat Bezsonov pe Telegram. „Au existat morţi şi răniţi, numărul exact e încă necunoscut. Clădirea a fost grav avariată”, a mai postat el.

Igor Girkin, un naţionalist şi fost membru FSB care a fost implicat în organizarea miliţiilor proruse în estul Ucrainei, a postat pe Telegram luni dimineaţă că „numărul morţilor şi răniţilor este de multe sute”.

Girkin, care a criticat eşecurile armatei ruse în Ucraina, a spus că muniţia era depozitată în aceeaşi clădire în care erau cazaţi recruţii. „Nu este singurul caz de desfăşurare foarte concentrată de personal şi echipament în zona de distrugere a rachetelor HIMARS”, a postat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE