Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zece bănci care participă la calculul ROBOR, anchetate de Consiliul Concurenței. Precizările lui Bogdan Chirițoiu

Consiliul Concurenţei anchetează 10 bănci mari din România. Controlul e legat de evoluția dobânzilor la creditele în lei. Ancheta vine în contextul în care guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a acuzat băncile că au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie.

UPDATE. Nimeni nu trebuie considerat vinovat până nu se dovedeşte acest lucru, a afirmat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„În mod normal nu se află de operaţiunile noastre decât ulterior desfăşurării controalelor. În general companiile nu sunt interesate să povestească dacă sunt controlate, iar noi menţinem discreţia. Dar, într-adevăr, trebuie să confirm că există un control în desfăşurare la principalele bănci din ţară. Dar este doar un control, nimeni nu e vinovat până nu dovedim că e vinovat. Vom vedea cum vor decurge lucrurile. Este un control care a început în această dimineaţă", a precizat Bogdan Chiriţoiu, în emisiunea "Banii, azi” de la TVR Info, informează Agerpres.

El a subliniat că nu nivelul unui preţ este problema din punctul de vedere al autorităţii de concurenţă, ci dacă acest preţ a fost format prin practici anticoncurenţiale.

Întrebat ce riscă băncile, el a răspuns că orice companie care încalcă Legea concurenţei s-ar putea alege cu o amendă de maximum 10% din cifra de afaceri.

ȘTIREA INIȚIALĂ

De dimineaţă, inspectori au Consiliului Concurenței a descins în birourile celor 10 bănci care participă la calculul ROBOR. Au ridicat calculatoarele de lucru ale tuturor membrilor din conducerea acestor bănci pentru a începe o anchetă. Vor să stabilească dacă băncile au determinat în vreun fel creșterea ratelor românilor.

Cele 10 bănci vizate sunt: Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România.

În cadrul conferinței de prezentare a raportul trimestrial asupra inflației, Guvernatorul Băncii Naționale a României a transmis că „băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie”.

BNR a majorat de 6 ori anul acesta dobânda de politică monetară pentru a da un semnal în piața și a potoli inflația.

Mugur Isărescu, în august: „Băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul”

În luna august, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, declara că băncile au cam sărit calul cu indicele ROBOR şi s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară.

"Aici iarăşi cred că e nevoie de unele explicaţii. De regulă între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight. Şi ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două pentru că aici se pot finanţa şi băncile şi aşa mai departe. De mai bine de 4 - 5 luni s-a decuplat Robor-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară", a spus Isărescu.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, era de 3,02% pe an la începutul lui 2022, iar marți, 1 noiembrie, a ajuns la 8,19%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE