Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zahărul devine tot mai scump. Prețul lui a atins cel mai ridcat nivel din ultimii 13 ani

Prețul zahărului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Agenția ONU pentru alimentație și agricultură menționează între cauze temerile mondiale legate de fenomenul meteo El Niño.

Acesta ar putea un impact negativ asupra recoltelor din Thailanda și India. De asemenea, agenția ia în calcul și recenta a prețurilor la petrol.

Acesastă situație îi determină pe producători să transforme o parte din recoltă în etanol, ceea ce reduce cantitatea de zahăr din piață.

Creșterea prețului în cazul zahărului a fost parțial temperată de recolta bogată din Brazilia, cel mai mare producător la nivel mondial.

În general, prețurile la alimente s-au stabilizat în septembrie. Scăderile prețurilor la uleiuri, produse lactate și carne au compensat creșterile prețurilor la zahăr și porumb.

Un preţ ridicat al aurului negru îi încurajează pe producători să schimbe o parte din recolta lor în etanol, ceea ce reduce cantitatea de zahăr de pe piaţă şi creşte preţurile.

Potrivit FAO, o creştere şi mai mare a preţurilor la zahăr a fost, însă, limitată de volumul mare al recoltei care se înregistrează în prezent în Brazilia (cel mai mare producător din lume), care a beneficiat de condiţii meteorologice favorabile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE