Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vouchere casnice pentru români din 2024. Cine sunt beneficiarii și care este valoarea tichetelor

Menajerele sau grădinarii vor putea fi plătiți cu tichete prin care li se asigură contribuția la pensie și la asigurările de sănătate. În acest sens, Ministerul Muncii a creat o platformă pe care se pot înscrie atât beneficiarii, cât și prestatorii de servicii casnice.

Concret, platforma asigură medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice. Beneficiarii pot posta pe platformă serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi. Pentru a beneficia de asigurările de pensie și de sănătate, lucrătorii casnici trebuie să schimbe lunar cel puțin 85 de tichete, adică 1.275 de lei. 

Un tichet valorează 15 lei, dintre care trei lei reprezintă contribuțiile pentru asigurarea de pensie și de sănătate. Ministerul Muncii susține că nu este nevoie de un contract de muncă între părți, ci este suficientă o convenție prin care sunt stabilite tipul de activitate, numărul de ore sau volumul de muncă. Minorii care au împlinit 16 ani și vor să câștige un ban în plus se pot înscrie și ei în această platformă. 

Ce activități casnice pot fi plătite cu tichete

  • aranjarea și servirea mesei;
  • curățarea/întreținerea piscinei;
  • curățenia/igienizarea locuinței;
  • călcatul rufelor;
  • debarasarea și spălarea vaselor;
  • hrănirea/îngrijirea animalelor de companie;
  • plimbarea animalelor de companie;
  • prepararea hranei;
  • plantarea pomilor/arbuștilor;
  • plantarea răsadurilor;
  • realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;
  • recoltarea fructelor și legumelor;
  • spălarea covoarelor;
  • spălarea geamurilor și a tâmplăriei;
  • spălarea rufelor;
  • spălarea și curățarea autovehiculelor;
  • strângerea resturilor vegetale din natură.

*Sursa: Ministerul Muncii.

Legea prestatorului casnic (Legea nr 111/2022) creează cadrul legal în baza căruia persoanele fizice pot desfăşura activităţi casnice în schimbul unei remuneraţii acordate sub formă de tichete de activităţi casnice.

Activitatea casnică reprezintă activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic, potrivit ANAF.

Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii

Între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se va întocmi un raport juridic ci acordul voit al ambelor părţi, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice. Beneficiarul casnic şi prestatorul casnic convin asupra activităţilor şi a numărului de ore sau a volumului de muncă.

Valoarea minimă a contribuţiei lunare, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat (CAS), este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activităţi casnice, dar nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

Valoarea minimă a contribuţiei lunare, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat (CAS), este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activităţi casnice, dar nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Valoarea tichetelor

Tichetele au o valoare de 15 lei, iar suma poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Totodată voucherele nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri şi servicii şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

La achiziţia tichetelor de activităţi casnice, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală a acestora, costul de tipărire şi de distribuire fiind suportat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Beneficiarul casnic are obligaţia de a valorifica tichetele de activităţi casnice în termen de 12 luni de la data achiziţionării acestora.

Tichetele de activităţi casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE