Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Voucherele de vacanță, emise până în 2026 pentru profesori și angajații din învățământ

Potrivit ordinului de ministru nr. 4.072/2023, semnat la finalul lunii trecute, profesorii și angajații din învățământ vor primi vouchere de vacanță și cel puțin în următorii 4 ani.

Conform Edupedu.ro, voucherele vor fi emise și în acest an doar pe suport electronic, la fel ca anul trecut. Nu este precizată data acordării acestor beneficii, însă ordinul încă nu a apărut în Monitorul Oficial.

Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei.

Cum se folosesc voucherele de vacanță

Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește pur și simplu cu voucherele.

Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri.

Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei.

Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE