Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vouchere pentru români promise prin programul de guvernare. Analist economic: Nu cu ajutoare și vouchere rezolvi problema sărăciei într-o țară

Programul de guvernare, prezentat de noul premier, Marcel Ciolacu, prevede, printre altele, și promisiunea unor vouchere sau ajutoare pentru români, pentru care specialiștii se întreabă de unde vor exista bani pentru acestea.

Reprezentanții PNL au transmis că nu vor fi de acord cu o astfel de ”haiducie”, a impunerii unei taxe de solidaritate de 1% pentru companiile mari și că nu știu de unde vor exista bani pentru vouchere. În același timp, voci de la PSD spun că trebuie protejată populația vulnerabilă aflată în nevoie.

Gheorghe Pecingină, deputat PNL: Nu suntem de acord cu nicio formă de haiducie, dar suntem de acord cu principiul solidarității, care presupune să fii atent la nevoi și oferta pentru aceste nevoi să fie proporțională. Nu trebuie să luăm 1%. Să facem ce? Să plătim vouchere pentru atunci când te căsătorești? Sau orice altă nebunie care a existat în ultima perioadă. PNL se va opune la orice formă de haiducie: Să luam de la bogați și să dăm unde?

Se va negocia în coaliție. De-a lungul timpului, PSD a mai venit cu astfel de idei și s-a renunțat la ele sau  s-a negociat o altă formă, care să fie și în avantajul antreprenorilor. Suntem o țară a voucherelor. O să vedem și de unde vor fi bani pentru aceste vouchere.

Vouchere promise prin programul de guvernare

  • Legea voucherelor culturale (Ministerul Culturii);
  • Vouchere pentru echipament sportiv (Agenția Națională pentru Sport);
  • Vouchere de digitalizare în cadrul Programului Starter kit (Ministerul Economiei);
  • Vouchere pentru after-school, crește sau grădinițe particulare (Ministerul Familiei);
  • Vouchere pentru copii din familii monoparentale (Ministerul Familiei).
VEZI GALERIA
2 imagini

Bogdan Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, președinte PSD Iași: Nu cred că aceasta trebuie să fie abordarea, în această fază. Nici nu am început treaba și deja începem cu discursuri vizavi de un posibil nu la diverse lucruri. Raportat la vouchere - noi ca guvernare trebuie să facem ce este de făcut pentru români. Am trecut printr-o perioadă de criză, care a afectat românii foarte puternic, din punct de vedere economic și a afectat viața de zi cu zi a românilor. Faptul că au fost adoptate vouchere – trebuie discutat de unde au venit banii respectivi, care au venit din fonduri nerambursabile, dedicate pentru această componentă. Înțeleg îngrijorarea că nu trebuie luate măsuri ca economia țării să se ducă în gard. Dar în condiții economice dificile trebuie să protejăm populația vulnerabilă, în primul rând, și să dăm bani către investiții pentru ca condițiile economice să înceapă să se învârtă.

Ce spun economiștii

Cristian Păun, analist economic: Nicio țară nu se dezvoltă prin taxare. Sigur, o putem numi taxă, oricum: de solidaritate, de milostenie, creștinească. Până la urmă, românul va plăti această taxă de 1% pe care o punem oricui din România. Faptul că venim și umplem România de vouchere pe deficit și datorie, de fapt, nu facem altceva decât să alimentăm inflația. Pe de o parte, prin această suprataxare a întregii activități economice din România, mai ales a celei care contează, și apoi umplem România de vouchere, pe datorie, adică împrumutăm bani pe care nu-i avem, aducând o putere de cumpărare artificială în prezent, prin aceste împrumuturi, adică încingem cererea nenatural, cu bani pe care ar trebui să-i producem ca să putem să-i avem. Se pare că mergem înainte pe un model falimentar.

România are nevoie de locuri de muncă, decât de ajutoare. De companii pe care să nu le sperii cu suprataxe și pe care să le încurajezi să vină în România să producă și să le dea de lucru românilor plătindu-i bine. Nu cu ajutoare și vouchere rezolvi problema sărăciei într-o țară, ci cu activitate economică sănătoasă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE