Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski, vizită în Suedia. Se întâlnește cu Regele Carl Gustaf şi cu premierul Ulf Kristersson

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns sâmbătă în Suedia. Liderul de la Kiev s-a întâlnit cu premierul suedez Ulf Kristersson și are în plan întrevederi cu Regele Carl Gustaf, precum și cu alţi oficiali suedezi, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

”Olena şi cu mine am ajuns în Suedia. Sarcina noastră principală este să ne întărim apărarea aeriană şi terestră, să dezvoltăm cooperarea bilaterală şi securitatea comună euroatlantică", a precizat Volodimir Zelenski în mesajul transmis după sosirea sa în ţara nordică.

Vizita liderului de la Kiev în Suedia are loc la aproape un an şi jumătate de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei. De asemenea, Zelenski a efectuat această deplasare în contextul în care Suedia este pe cale să adere la NATO, urmând exemplul Finlandei.

Cum și-a schimbat Suedia politicile după invadarea Ucrainei

După izbucnirea războiului din Ucraina la 24 februarie 2022, Suedia a abandonat doctrina de a nu furniza arme ţărilor aflate în război, motiv pentru care a furnizat Kievului mii de arme antitanc, notează agenția France Presse.

De altfel, Turcia a renunțat în iulie la opoziția sa față de aderarea Suediei la NATO, dând undă verde aspiraţiilor de accedere ale Stockholmului.

În schimb, Moscova a anunțat că intrarea Suediei în NATO va avea ”consecinţe negative” pentru securitatea Rusiei, care vrea să ia măsuri "prevăzute şi planificate" ca ripostă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE