Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

UE ar putea acorda subvenții pentru transportul cerealelor exportate de Ucraina

Publicat de: Euronews

Comisia Europeană analizează ”cu atenție” posibilitatea de a acorda subvenții pentru transportul cerealelor ucrainene prin statele membre UE, în condițiile în care unele țări au interzis importurile.

Subiectul sprijinirii costurilor pentru tranzitarea cerealelor din Ucraina este discutat la întâlnirea reprezentanţilor Poloniei, Ungariei, Slovaciei, României şi Bulgariei, cu oficiali ai Executivului comunitar şi ai Ucrainei. Subvențiile s-ar putea ridica la aproape 30 euro (32,62 dolari) per tona de cereale, a anunțat postul public de radio din Polonia, citat de Bloomberg.

Interdicția importurilor de cereale din Ucraina, valabilă până 15 septembrie

În 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina. Măsura a fost aplicată pentru a diminua oferta în exces de cereale în România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia, notează Agerpres.

Oficialii din aceste cinci state europene s-au plâng că cerealele ieftine din Ucraina fac producţia locală neprofitabilă. În schimb, Comisia Europeană a precizat că, în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă ţară din blocul comunitar.

Pe 5 iunie, Executivul comunitar a decis prelungirea interzicerii importurilor de cereale din Ucraina, pentru ţările din estul Europei, până la data de 15 septembrie 2023.

În ultimele săptămâni, infrastructura de export a Ucrainei a fost sever avariată de atacurile asupra porturilor sale, după retragerea Rusiei, în 17 iulie, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE