Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Premierul Ucrainei, Denis Şmîhal, în vizită în România. Oficialul a fost primit de Marcel Ciolacu

Premierul ucrainean Denis Şmîhal efectuează o vizită în România. Acesta a fost primit, vineri, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu.

Cei doi au discutat despre aspecte ce țin de securitatea regională, dar și chestiuni legate de tranzitul cerealelor ucrainene. De asemenea, cei doi premieri au semnat o declaraţie politică privind întărirea cooperării bilaterale în asigurarea tranzitului fiabil al mărfurilor din Ucraina.

Ciolacu şi Şmîhal au parafat, de asemenea, două acorduri privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii şi deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între cele două ţări, la Sighetu Marmaţiei, respectiv Bila Tserkva.

18/08/2023 , 15:17

Ciolacu: Guvernul va continua să acorde sprijin deplin şi consistent pentru Ucraina, atât timp cât va fi nevoie

Guvernul României va continua să acorde sprijin deplin şi consistent pentru Ucraina, atât timp cât va fi nevoie, "până la victoria Ucrainei şi restaurarea integrităţii teritoriale a acesteia", dar şi mai departe în procesul de reconstrucţie a ţării, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

”I-am spus şi astăzi domnului prim-ministru, că eu şi Guvernul pe care-l conduc vom continua să acordăm sprijin deplin şi consistent pentru Ucraina. Suntem uniţi împotriva agresiunii militare a Federaţiei Ruse şi a actelor de barbarism şi laşitate îndreptate împotriva poporului ucrainean. Pierderea de vieţi nevinovate în acest conflict fără sens trebuie să înceteze. Exprim încă o dată sprijinul total pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Vom fi alături de Ucraina, atât timp cât va fi nevoie, până la victoria Ucrainei şi restaurarea integrităţii teritoriale a acesteia, dar şi mai departe în procesul de reconstrucţie a ţării", a afirmat Marcel Ciolacu, vineri, la Palatul Victoria.

El a subliniat perioada extrem de complicată pe care o traversează cele două state, în actualul context, plină de provocări fără precedent pentru securitatea continentului european şi a lumii întregi.

"Trebuie să rămânem, însă, fermi, pentru această luptă. Este, de fapt, şi pentru protejarea modului nostru de viaţă şi a valorilor noastre fundamentale legate de democraţie şi libertate. Şi mă bucur că poporul român a înţeles din prima clipă aceste lucruri şi a dat dovadă de solidaritate incredibilă cu Ucraina şi poporul ucrainean. Trebuie să apărăm dreptul Ucrainei de a decide în mod suveran asupra viitorului său pentru că o Ucraină independentă, suverană, democratică, liberă, prosperă, este în interesul strategic al României", a declarat Ciolacu.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Marcel Ciolacu a precizat că vor discuta și despre protejarea fermierilor români, care au avut de suferit din cauza tranzitului de cereale ucrainene. La începutul anului, fermierii au tras un semnal de alarmă privind pierderile suferite din cauza grânelor ucrainene, care rămâneau la noi în țară și erau vândute la un preț mai mic. Mii de fermieri au ieșit în stradă, nemulțumiți de despăgubirile primite de la Bruxelles care nu acopereau pierderile suferite.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis României, Bulgariei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei să interzică vânzarea pe piața internă de grâu, porumb, semințe de rapiță și de floarea-soarelui din Ucraina. Restricțiile pentru import au ținut până pe 15 septembrie.

"Astăzi e o zi importantă pentru că avem vizita oficială a primului ministru al Ucrainei, domnul Denis Şmîhal. Vom discuta aspecte care ţin de securitatea regională, în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Vom aborda şi eforturile noastre, ale României, în ce priveşte tranzitul cerealelor ucrainene pentru asigurarea accesului la hrană din acest moment, la nivel mondial, dar şi chestiuni care ţin de agenda bilaterală pentru protejarea fermierilor români şi a drepturilor minorităţilor române din Ucraina. Domnul premier este deja pe teritoriul României", a spus Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE