Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucrainenii susțin că nu vor primi avioane F-16 în acest an. Când încep antrenamentele piloților

Deși a trecut un an și jumătate de la începutul răboiului, Ucraina nu mai are speranțe că va primi în acest an mult așteptatele avioane de luptă F-16. O spune chiar un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuri Ihnat.

"Deja este evident că nu vom putea apăra Ucraina cu avioane de luptă F-16 în această toamnă și iarnă. Am avut mari speranțe pentru acest avion, că el va deveni parte din apărarea noastră aeriană, să ne poată proteja de teroarea rachetelor și dronelor Rusiei. Măcar este un mic progres faptul că piloții și mecanicii ucraineni pot începe antrenamentele curând", a spus Iuri Ihnat, la televiziunea ucraineană, citat de Al Jazeera.

Ucrainenii susțin că nu vor primi în acest an avioane F-16

În prima parte a lunii iulie, piloții militari ucraineni au primit aprobarea de a începe antrenamentele în România pe aceste avioane F-16, precum și în alte state, în cadrul unei coaliţii de 11 ţări: Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România şi Suedia. Antrenamentele ar urma să dureze între șase și opt luni și pot începe la finele lunii august sau începutul lunii septembrie.

Președintele Ucrainei a subliniat, în repetate rânduri, necesitatea urgentă de a primi aceste avioane, capabile să le facă față rușilor, care dețin în continuare superioritatea aeriană. Inițial, SUA și ceilalți aliați occidentali erau reticenți în a furniza Ucrainei aceste avioane avansate, de teama escaladării războiului, care ar putea declanșa o confruntare directă între Rusia și țările NATO. De altfel, chiar și vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a subliniat, în nota-i caracteristică, faptul că o asemenea mutare ar declanșa Al Treilea Război Mondial.

Însă această reticență a Occidentului s-a schimbat la summitul G7, din Japonia, în luna mai, când președintele SUA, Joe Biden, a precizat că piloții ucraineni "ar putea începe curând antrenamentele" pe astfel de aeronave.

Avioanele F-16 sunt superioare celor sovietice

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, este optimist.

"Cred că piloții ucraineni vor reveni de la antrenament, iar avioanele vor ajunge odată cu ei. Poate că piloții nu vor ajunge direct în cockpit, dar va fi un proces sincronizat. Credeți-mă, săptămâna aceasta președintele a avut întâlniri zilnice și a vorbit despre accelerarea acestui proces. O voi spune și în mod diplomatic: cred că vor fi vești bune curând", a spus Kuleba, citat de Interfax Ukraine.

Până acum, ucrainenii au primit 45 de avioane de luptă de la aliați, potrivit Oryx, un site care monitorizează atât pierderile de echipamente suferite de ruși și ucraineni în război, cât și livrările din partea Occidentului. Dintre aceste 45 de avioane sovietice, 18 sunt de tip Suhoi Su-25, iar 27 sunt de tip Mig-29. Însă avioanele F-16 sunt "de patru sau cinci ori mai eficiente" decât cele sovietice, după cum spunea comandantul Serhii Holubțov.

Avionul de vânătoare F-16 a fost construit de americanii de la General Dynamics, între anii 1974 și 1983, iar din 1993, de Lockheed Martin, după vânzarea companiei. Până în iunie 2018, au fost fabricate 4.604 exemplare, iar peste 1.500 se află încă în serviciu.

F-16 este un avion multirol, complex și versatil, capabil să îndeplinească mai multe misiuni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE