Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antrenarea piloților ucraineni în România pe avioane F-16 ar putea începe în august. Iohannis: ”Va fi un proiect care va ţine foarte mult”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că antrenarea piloților ucraineni în România pe avioane de tip F-16 ar putea începe în luna august. Șeful statului a ținut să precizeze că acest proiect va fi unul de durată.

"Este posibil să se înceapă deja în august, dar nu cred că are multă valoare să spunem acum o dată. Este un proces care pentru noi este important şi este important să se menţină. Noi nu antrenăm piloţi din august până în septembrie, ci începem la sfârşitul acestei veri şi va fi un proiect care va ţine foarte mult. Interesul meu este să avem un proiect bine pregătit, solid, cu instructori foarte performanţi şi să avem aici un proiect de succes pentru Armata Română", a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat declarația comună formarea coaliției ce are ca scop antrenarea forțelor aeriene ale Ucrainei pentru a pilota avioane de tip F-16. Decizia a stârnit critici vehemente din partea Rusiei. Fostul premier Dmitri Medvedev a acuzat NATO c-ar putea declanșa al Treilea Război Mondial prin acordarea de ajutor militar Kievului.

Prin semnarea Declarației comune, România se alătură unui grup de state aliate format din Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Proiectul va aduce beneficii importante și pentru România și va un rol esențial în cadrul programului F-16 al Forțelor Aeriene Române, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Declarația comună a fost semnată în contextul în care, la data de 6 iulie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat înființarea în România a unei facilități de instruire pentru personalul din Forțele Aeriene Române care operează aeronave F-16. Într-o fază ulterioară, facilitatea va putea fi deschisă participării personalului navigant din statele aliate și partenere NATO, inclusiv Ucraina, au mai precizat reprezentanții MApN.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE