Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: România ar putea antrena piloți ucraineni pe avioane F-16

În România s-ar putea antrena piloți ucraineni pentru avioanele de luptă F16. Informația a fost dezvăluită sub anonimat de trei oficiali europeni și americani, citați de publicația internațională Politico.

Potrivit surselor citate, compania Lockheed Martin, care construiește avioanele F16, ar putea încheia un contract privind instruirea piloților ucraineni pe teritoriul României.

Forțele Aeriene Române operează în prezent o flotă de 17 avioane F-16 second-hand achiziționate din Portugalia și se pregătesc să primească anul acesta primele avioane din cele 32 de tip F-16 achiziționate din Norvegia.

Anul trecut, fostul premier, generalul Nicolae Ciucă, a avut o întâlnire la Palatul Victoria cu o delegație Lockheed Martin, în cadrul căreia a fost anunțată lansarea investiției companiei americane în domeniul inteligenței artificiale.

Țara noastră joacă un rol foarte important în misiunea de poliție aeriană a NATO, un grup de lucru internațional dedicat patrulării continue, pentru a reacționa rapid la încălcările spațiului aerian. Țările NATO se luptă în mod regulat pentru a intercepta avioanele rusești care zboară în zonă.

Întrebat dacă sunt în desfășurare negocieri pentru ca piloții ucraineni să fie antrenați în România, Ministerul Apărării nu a confirmat și nici nu a infirmat că țara este parte a discuției.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE