Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antrenamentul F-16 pentru piloții ucraineni se confruntă cu întârzieri și incertitudine

Un prim grup de șase piloți ucraineni ar trebui să finalizeze pregătirea pe F-16 fabricat în SUA înainte de vara anului viitor, au declarat înalți oficiali guvernamentali și militari ucraineni, în urma unei serii de întârzieri din partea partenerilor occidentali în implementarea unui program de instruire pentru avionul de luptă sofisticat, potrivit The Washington Post.

Calendarul reflectă discrepanța dintre susținătorii Ucrainei, care văd în F-16 un instrument cheie în apărarea țării pe termen lung, și Kievul, care a cerut cu disperare ca avioanele să ajungă cât mai repede în spațiul de luptă, considerându-le esențiale pentru lupta actuală împotriva forțelor rusești de ocupație.

Președintele Biden, după ce a refuzat apelurile ucrainene pentru F-16 timp de mai bine de un an, a revenit asupra cerinței în luna mai și a declarat că susține ideea antrenării piloților ucraineni pe avioanele de luptă și a sprijinit transferul avioanelor de către alte țări. Danemarca și Țările de Jos s-au oferit să conducă pregătirea, ceea ce a provocat speranțe în rândul oficialilor de la Kiev că avioanele vor apăra spațiul aerian ucrainean încă din septembrie.

Dar, după ce începerea antrenamentelor a fost amânată de mai multe ori, Ucraina va trebui probabil să mai stea încă un an fără avioanele de luptă, deşi, pe fondul unei contraofensive lente, oficialii de la Kiev spun că acestea ar oferi un avantaj militar semnificativ şi ar ajuta la o mai bună protecţie a civililor împotriva atacurilor frecvente ale Rusiei cu rachete şi drone.

La summitul NATO din iulie, oficialii danezi şi olandezi au anunţat că alte nouă ţări - Marea Britanie, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România şi Suedia - s-au alăturat iniţiativei şi că antrenamentele vor începe în august. Deşi am intrat deja bine în luna august, este clar că planurile încă se conturează, notează The Washington Post.

Danemarca şi Ţările de Jos se feresc să intre în detalii cu privire la domeniul de aplicare, amploarea sau calendarul efortului.

Ministerul danez al Apărării a refuzat să comenteze cât timp va dura programul sau să răspundă la întrebări despre posibilele întârzieri.

Un centru de pregătire ar putea fi înființat în România

Guvernul olandez colaborează cu Bucureştiul pentru înfiinţarea unui centru de pregătire în România, dar oficialii americani au declarat că acest lucru va dura.

Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării, locotenent-colonelul Mark van de Beek, a declarat că detaliile sunt încă în curs de definitivare. O provocare cheie, a spus Van de Beek, este lipsa de instructori pentru F-16 în Europa. Olanda, de exemplu, se află în procesul de tranziţie către avionul F-35, mai avansat, şi a schimbat accentul pe care îl pune la antrenamente, renunţând la F-16.

"Pentru a antrena un pilot de vânătoare ai nevoie de piloţi de vânătoare", a spus Van de Beek. "Acest lucru este scump şi este o capacitate pe care ţările mai mici nu prea o mai au", arată purtătorul de cuvânt. El a subliniat că antrenarea unei persoane pentru a pilota un F-16 în luptă este o sarcină complexă care trebuie să se desfăşoare pas cu pas. A comparat acest lucru cu a învăţa să conduci o maşină - "mai întâi trebuie să operezi luminile şi semnalizarea", a spus el, "apoi, o conduci într-o parcare".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE