Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atac cu rachetă rusească în nordul Ucrainei. Șapte oameni au murit, iar 144 au fost răniți. Copii, printre victime

Cel puțin șapte oameni au murit, iar alte 144 au fost rănite în urma unui bombardament al Armatei ruse care a lovit sâmbătă dimineață orașul Cernigău, din nordul Ucrainei.

Bombardamentul rus a luat prin surprindere localnicii, în condițiile în care orașul nu mai fusese vizat în ultimele luni de astfel de atacuri. În februarie 2022, orașul Cernigău fusese încercuit o scurtă perioadă de forţele ruse la începutul invaziei.

Reacția ONU după atacul Rusiei din Cernigău. ”Este odios să ataci piaţa principală a unui mare oraş”

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a catogat drept ”idios” atacul Rusiei care a vizat civili în centrul oraşului Cernigău (Cerhihiv).

Este odios să ataci piaţa principală a unui mare oraş, dimineaţa, în timp ce oamenii se plimbă, unii ducându-se la biserică pentru a celebra o sărbătoare religioasă.

Condamn această schemă repetată de bombardamente ruse asupra unor zone populate din Ucraina, (bombardamente) ce cauzează morţi, distrugeri masive şi nevoi umanitare tot mai mari", a declarat coordonatoarea umanitară a ONU în Ucraina, Denise Brown, într-un comunicat.

"Aceasta trebuie să se oprească", a mai cerut Denise Brown, la câteva ore după acest atac sângeros.

Autoritățile ucrainene anunțaseră inițial un bilanț potrivit căruia cinci oameni au murit şi 37 au fost răniţi, printre care 11 copii.

Printre răniți se află și 15 copii

Oamenii se duceau la biserică să marcheze o sărbătoare religioasă atunci când a avut loc atacul, a adăugat ministerul.

Ministrul de interne Igor Klîmenko s-a referit la un prim bilanţ. "Cinci persoane au murit. Treizeci şi şapte au fost rănite, între care 11 copii. Toţi primesc îngrijiri militare", a scris ministrul pe aplicaţia Telegram, potrivit AFP.

"Toate serviciile de urgenţă lucrează la faţa locului. Din păcate există informaţii despre decese'', comunicase anterior primăria oraşului din nordul Ucrainei, potrivit Ukrinform.

VEZI GALERIA
4 imagini

Sursa foto: AP

"O rachetă rusă a lovit centrul oraşului, în Cernigăul nostru. O piaţă, o universitate politehnică, un teatru. O sâmbătă obişnuită, pe care Rusia a transformat-o într-o zi a durerii şi pierderii", a postat pe Telegram şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită de lucru în Suedia, relatează Reuters.

Postarea lui Zelenski a fost însoţită de o înregistrare video scurtă în care se vedea moloz împrăştiat în întreaga piaţă din faţa Teatrului Dramatic regional, cu maşini parcate grav avariate.

Cernigău, situat la 140 kilometri nord de Kiev, a fost un oraş aflat constant sub asediul trupelor ruse de la începerea invaziei Moscovei asupra Ucrainei, cu toate că armata ucraineană a reuşit să ţină sub control atacurile şi să împiedice căderea oraşului în mâinile duşmanului, scrie EFE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE