Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski l-a demis pe ministrul ucrainean al Apărării. Cine este înlocuitorul lui Oleksii Reznikov

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a înlocuit pe ministrul Apărării, Oleksii Rejnikov, numit înainte de începerea războiului, cu Rustem Umerov, care este șeful Fondului Proprietății de Stat. Parlamentul de la Kiev urmează acum să voteze schimbarea cerută de Zelenski.

Oleksii Rejnikov este cel care a ajutat la asigurarea unui ajutor militar occidental de miliarde de dolari. El a fost, însă, urmărit de acuzaţiile de corupţie din jurul Ministerului său, pe care le-a catalogat drept calomnii.

"Am decis să îl înlocuiesc pe ministrul Apărării al Ucrainei. Oleksii Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război la scară largă.

Cred că ministerul are nevoie de noi abordări şi alte formate de interacţiune atât cu armata, cât şi cu societatea în ansamblu”, a anunțat Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres.

Președintele ucrainean va cere săptămâna aceasta Parlamentului de la Kiev înlocuirea cu Oleksii Rejnikov cu Rustem Umerov, şeful Fondului Proprietăţii de Stat

Noul ministru al Apărării este un tătar din Crimeea care a jucat un rol important în negocierile legate de acordul privind cerealele la Marea Neagră. Președintele ucrainean a spus că țara sa are nevoie de rezultate clare, în război, în următoarele luni.

Contextul în care a fost demis Oleksii Rejnikov de la Ministerul Apărării din Ucraina

Anunțul făcut de președintele Volodimir Zelenski pregăteşte terenul pentru cea mai mare restructurare a Ministerului ucrainean al Apărării, în timpul războiului lansat de Rusia în februarie 2022.

Oleksii Rejnikov a fost numit ministru al Apărării în noiembrie 2021 și a contribuit la obținerea de asistență militară occidentală de miliarde de dolari pentru a ajuta la efortul de război. În schimb, la adresa sa au existat acuzaţii de corupţie. Potrivit AFP, unul dintre scandaluri se referă la un contract privind echipamente pentru aAmată semnat cu o companie turcă.

Înlocuirea ministrului Apărării trebuie să fie aprobată de Parlament şi este foarte probabil ca ea să fie susţinută de majoritatea parlamentarilor din Rada Supremă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE