Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețuri mari la alimente în Cehia. Oamenii merg la cumpărături în țările vecine

Inflația mare și prețurile alimentelor în creștere, îi determină pe tot mai mulți cehi să-și facă cumpărăturile în țările vecine. Polonia este una dintre destinațiile preferate, deoarece prețurile sunt cu aproape 30% mai mici, comparativ cu cele din magazinele din Cehia.

Călătoriile pentru cumpărături s-au activizat și mai mult după încheierea perioadei vacanțelor și începutul anului școlar. Cehii sunt atrași de magazinele poloneze, fiindcă au prețuri mult mai mici atât la alimente, cât și la îmbrăcăminte, electrocasnice sau mobilier.

”De obicei, venim aici o dată pe săptămână. Produsele sunt fie mai ieftine, fie la fel de scumpe, dar mai bune”, spune un cetatean.

Pandemia de Covid și războiul din Ucraina au provocat o adevărată explozie a inflației în Cehia, mai ales după scumpirea energiei. Și chiar dacă în ultima perioadă inflația a scăzut de la aproape 30% până la 14%, totuși, este încă foarte mare comparativ cu alte țări-membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Vit Hradil, economist: ”Nu doar că inflația a fost foarte mare la noi, dar îngrijorător pentru cehi este și faptul că majorarea salariilor nu a fost nici pe departe suficientă pentru a o compensa.”

Potrivit calculelor făcute de economiștii cehi, în condițiile în care oamenii își cheltuie o parte din bani în alte țări, statul ceh va înregistra pierderi importante din taxe și impozite.

Filip Hruby, reprezentantul unei bănci comerciale: ”Se poate presupune că, dacă se continuă în acest ritm, statul ceh va pierde în acest an aproximativ trei miliarde de coroane cehe (cca. 125 de milioane de euro) doar din TVA-ul plătit de cetățenii săi în Polonia.”

Pe lângă scumpiri, și coroana cehă robustă îi determină pe cehi să-și facă cumpărăturile în țările vecine, inclusiv în Germania, Austria și Slovacia.

Inflația în Republica Cehă scade într-un ritm lent. Prin urmare, prețurile rămân la fel sau chiar cresc ușor. De aceea, aici, la granița cu Polonia, comercianții vor avea încă destui clienți cehi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE