Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski, avertisment pentru Moscova: ''Pentru fiecare astfel de atac, invadatorii ruşi vor primi răspunsul nostru''

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat luni seara Rusia că fiecare atac cu rachete, ca cele care au provocat moartea unui adolescent de 14 ani şi a doi tineri în ultimul val de bombardamente de luni, va primi 'răspuns' din partea Ucrainei, relatează agenţiile de presă EFE şi DPA şi publicaţia ucraineană Zerkako nedeli, citate de Agerpres.

Întărirea apărării antiaeriene a Ucrainei

În obişnuitul său discurs zilnic către populaţie, Zelenski a declarat că în aşezarea Lizunovka, regiunea Cernihiv (Cernigov), o bombă a distrus o 'altă şcoală ucraineană' şi a curmat viaţa unui băiat de 14 ani care se afla în apropierea clădirii. Iar la Pavlohrad (Pavlograd), în regiunea Dnipropetrovsk, rachetele 'teroriştilor' au luat viaţa altor 'doi tineri', a afirmat el.

'Cele mai profunde condoleanţe familiilor! Alte 40 de persoane - femei, copii şi bărbaţi - au primit asistenţă medicală în urma rănilor şi traumatismelor', a spus preşedintele ucrainean în discursul său.

Potrivit lui Zelenski, 'pentru fiecare astfel de atac, invadatorii ruşi vor primi răspunsul nostru'.

În urma ultimelor atacuri cu rachete ruseşti, între care rachete de croazieră, asupra oraşelor ucrainene, preşedintele Volodimir Zelenski a făcut apel la întărirea apărării antiaeriene a ţării sale, potrivit DPA.

'Lucrăm împreună cu partenerii noştri cât mai intens posibil pentru a face ca protecţia cerului nostru să fie şi mai fiabilă', a afirmat preşedintele ucrainean în discursul său nocturn.

Pregătirea pentru contraofensivă

Pregătirea părţilor pentru iminenta contraofensivă survine pe fondul unor noi atacuri cu rachete ruseşti, dintre care unul luni dimineaţă a provocat zeci de răniţi în regiunea Dnipropetrovsk, unde a produs pagube semnificative infrastructurii.

Acesta este al doilea val de bombardamente ruseşti în decurs de trei zile, care de data aceasta a afectat şi Herson (sudul Ucrainei). Zelenski a spus că, între miezul nopţii şi ora 07:00 luni dimineaţa, antiaeriana ucraineană a doborât 15 rachete ruseşti.

Ministerul Apărării rus a declarat că atacul a vizat obiective militare, iar ţintele au fost atinse. Atacul a afectat capacitatea unor întreprinderi din industria militară ucraineană implicate în producţia de arme, echipamente militare şi muniţie, susţine ministerul citat.

Publicaţia ucraineană Zerkalo nedeli a relatat că în urma atacului cu rachete la Pavlohrad a fost lovită într-adevăr o uzină industrială, unde a izbucnit un incendiu, dar care a fost stins după mai multe ore, fără alte precizări. Iar într-o zonă rezidenţială au fost avariate 19 imobile cu mai multe etaje, 25 de clădiri particulare, şase edificii şcolare şi unul preşcolar şi cinci magazine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE