Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a înregistrat pierderi uriașe la Bahmut. Președintele Volodimir Zelenski a cerut prelungirea stării de asediu

Ucraina va prelungi starea de asediu și de mobilizare cu încă 90 de zile, începând din 20 mai. Proiectul de lege a fost prezentat în Parlament de către președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Între timp, cele mai grele lupte se dau în orașul Bahmut din regiunea Donețk, asediat timp de mai multe săptămâni de către armata rusă.

Armata ucraineană care apără Bahmutul, ocupat parțial de către trupele de mercenari ruși Wagner, este supusă unui bombardament continuu. Pe de altă parte, SUA afirmă că ofensiva Moscovei de la Bahmut a stagnat și a eșuat. Estimările americanilor indică pierderi uriașe pentru  ruși.

Peste 20.000 de luptători ruși, uciși din decembrie

”Doar din decembrie, estimăm noi, Rusia a suferit pierderi de peste 100.000 de persoane, inclusiv peste 20.000 de morți în lupte. Aproape jumătate dintre aceștia erau militari Wagner. Majoritatea celor de la Wagner erau persoane condamnate, care au fost aruncate în luptele de la Bahmut fără o pregătire suficientă de luptă, fără comandanți de luptă,  fără niciun simț al comenzii și controlului organizațional,” a spus John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Între timp, în regiunea rusă Briansk, de la granița cu Ucraina, a fost aruncat în aer un tronson de cale ferată. Un tren de marfă, inclusiv cu cisterne cu combustibil, a deraiat și a provocat un incendiu puternic. Autoritățile ruse nu au anunțat, deocamdată, cine ar sta în spatele atacului. În ultima perioadă, regiunea Briansk a fost supusă mai multor bombardamente.

Iar în altă parte a Rusiei, la Sankt Petersburg, oamenii au depus flori la un monument al scriitorului ucrainean Taras Șevcenko, în memoria ucrainenilor uciși de bombardamentele de vinerea trecută în orașele Uman și Dnipro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE