Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski a vizitat regiunea Sumî, aproape de granița cu Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei pentru a marca un an de la recucerirea acesteia de la trupele rusești.

Este pentru prima dată de când a început războiul în Ucraina când președintele Ucrainean este atât de aproape de granița cu Rusia, potrivit Euronews.

Regiunea Sumî a fost ocupată pentru scurt timp de forțele rusești la începutul războiului. Dar rușii s-au retras din regiune la începutul lunii aprilie 2022.  În acele prime săptămâni, mai multe orașe au devenit centrul unor bătălii crâncene.

Turneul președintelui prin țară

Este cea mai recentă oprire din turneul președintelui prin țară. În ultimele șapte zile, el a vizitat regiunile Herson și Harkov, precum și Bahmut în regiunea Donețk și Zaporojie.

Adresându-se unei mulțimi într-o piață din Ohtîrka, Zelenski a promis că orașul măcinat de lupte va fi reconstruit.

"Nu vom lăsa nicio rană să rămână pe trupul statului nostru", a spus el.

Forțele rusești continuă să atace

În altă parte, trupele rusești continuă să facă ravagii. Ele au lovit marți dimineață orașul Bilopillia din regiunea Sumî, avariind o școală și o clădire de apartamente.

Pe frontul diplomatic, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a participat la o sesiune virtuală în cadrul Summitului pentru democrație condus de SUA.

"Nicio altă națiune nu dorește pacea mai mult decât Ucraina. Dar pacea cu orice preț este o iluzie. Pentru ca pacea să fie una de durată, trebuie să fie dreaptă. Încetarea agresiunii Rusiei și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei sunt condiții esențiale pentru pace", a declarat el.

Moscova spune că este dispusă să discute despre pace, dar subliniază că preocupările de securitate sunt pe primul loc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE