Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Volodimir Zelenski i-a transmis lui Rafael Grossi că nu poate exista securitate nucleară, fără retragerea Rusiei de la Zaporojie

Publicat de: Euronews

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus luni directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, că nu poate exista "securitate nucleară" în Ucraina fără retragerea armatei ruse de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de peste un an de trupele Moscovei, relatează AFP.

"Fără retragerea imediată a trupelor şi a personalului ruseşti de (la centrală) şi din teritoriile adiacente, orice iniţiativă care urmăreşte restaurarea siguranţei şi securităţii nucleare este sortită eşecului", a spus el, conform preşedinţiei ucrainene.

Grossi va vizita centrala de la Zaporojie

Cei doi s-au întâlnit luni la staţie hidroelectrică la Dniepr, în regiunea Zaporojie. Această staţie hidroelectrică este însărcinată cu alimentarea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de armata rusă şi deseori supusă unor întreruperi de curent.

"Rolul dvs. pentru asigurarea securităţii energetice a Ucrainei este extrem de important astăzi", a reamintit Zelenski.

Grossi este aşteptat în următoarele zile la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, pentru a doua sa vizită la faţa locului de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

"Îmi voi continua eforturile pentru a proteja centrala nucleară în timpul conflictului în derulare şi voi conduce viitoarea noastră rotaţie regulată de experţi spre şi dinspre centru", a precizat duminică Grossi.

Cum va fi protejată centrala de la Dnipro

Luni, Zelenski şi Grossi "au fost informaţi despre măsurile luate pentru a proteja centrala hidroelectrică de la Dnipro în caz de noi atacuri rusești", conform preşedinţiei ucrainene, care a precizat într-un comunicat că infrastructura locului este "distrusă considerabil".

"Am avut cu domnul Zelenski o discuţie bună despre protecţie" la această staţie şi "despre angajaţii săi", a scris Grossi într-o postare pe Twitter, adăugând o fotografie cu ei doi.

Anterior, Zelenski s-a afişat în regiunea Zaporojie, "în prima linie" pe frontul sudic.

"Regiunea Zaporojie. Poziţii în prima linie. Sunt onorat să fiu aici astăzi, alături de militarii noştri", a transmis el pe contul său de Telegram, însoţindu-şi mesajul cu un video în care se vede cum le oferă medalii soldaţilor.

"Vă mulţumesc că ne protejaţi statul şi pe noi. Vă mulţumesc că ne protejaţi locuinţele, integritatea teritorială şi viaţa în Ucraina", le-a spus el militarilor, conform unui comunicat al preşedinţiei ucrainene.

Conform preşedinţiei ucrainene, Zelenski s-a deplasat luni la postul de comandă al grupului operaţional de trupe pentru regiunea Zaporojie, unde a avut loc o reuniune cu responsabilii militari din regiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE