Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin facilitează obținerea de cetățenie rusă pentru străinii care servesc în armată

Moscova va facilita accesul la cetățenia rusă pentru străinii care semnează un contract pentru a servi în armată. Și familiile acestora beneficiază de procedura simplificată, potrivit unui decret semnat vineri de președintele Vladimir Putin.

Condițiile pentru obținerea pașaportului rusesc

„Cetăţenii străini sau apatrizii care semnează un contract pentru a servi în forţele armate ruse pentru cel puţin un an şi care participă (sau au participat) la operaţiuni militare cel puţin şase luni" vor beneficia de procedura simplificată pentru obţinerea unui paşaport rusesc, arată decretul, potrivit Agerpres.

Textul, publicat pe portalul de documente oficiale, precizează că măsura se va aplica şi celor care au servit mai puţin de şase luni, dacă au suferit o rană în luptă care să le permită să fie demobilizaţi din motive de sănătate.

Măsura, adresată imigranților din Asia Centrală

Această măsură pare să se adreseze în special imigranţilor din fostele republici sovietice din Asia Centrală, care ocupă cele mai proaste locuri de muncă în oraşele mari, precum Moscova.

După anunţul făcut săptămâna trecută al unei mobilizări parţiale de către Rusia, confruntată cu dificultăţi militare în Ucraina, mai multe foste republici sovietice din Asia Centrală au cerut cetăţenilor lor să nu participe la conflict.

Tot săptămâna trecută, Vladimir Putin a semnat o lege conform căreia străinii care se înrolează în armată pentru o perioadă de cel puţin un an pot cere cetăţenia, fără a fi nevoiţi să justifice cei cinci ani de rezidenţă pe teritoriul Rusiei care se cer în mod normal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE