Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin aruncă mai mulți militari în războiul cu Ucraina

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat joi un decret prin care a mărit efectivele forțelor armate ale țării sale cu 137.000 de oameni, în contextul în care războiul din Ucraina a intrat în a șaptea lună.

Decretul lui Putin va crește numărul personalului combatant din forțele armate ruse cu aproximativ 10%, de la 1,01 milioane la 1,15 milioane. Astfel, numărul total de militari va ajunge la 2,04 milioane. O copie a ordinului de pe un site al guvernului rus spune că acesta intră în vigoare la 1 ianuarie 2023, potrivit nbcnews.com.

Pe de altă parte, Kievul vrea crearea de anul viitor a unui tribunal internaţional pentru a-i judeca pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe responsabilii de invazia din Ucraina, a declarat pentru AFP şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Smirnov. El este cel care se va ocupa de planul pentru crearea acestui tribunal, care ar urma să se pronunţe asupra "crimei de agresiune" a Rusiei.

"Este singura opţiune pentru a fi traşi rapid la răspundere criminalii care au demarat războiul împotriva Ucrainei. Cea mai bună, cea mai rapidă şi cea mai eficientă", a insistat oficialul ucrainean.

Jurist de formaţie, Smirnov a spus că are ideea acestui tribunal special de la 25 februarie, a doua zi după invazie. O astfel de instanţă ar trebui să îi judece pe liderii politici, cu preşedintele Vladimir Putin în frunte, şi militari care au lansat războiul, potrivit oficialului ucrainean.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a început deja să ancheteze crimele pentru care are competenţă - genocid, crimă împotriva umanităţii şi crimă de război -, dar nu se poate sesiza în cazul unor acuzaţii precum "crimă de agresiune" deoarece nici Moscova, nici Kievul nu au ratificat Statutul de la Roma din 2010, care stabileşte această faptă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE