Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politologul Cristian Pîrvulescu, despre războiul din Ucraina: „În primăvară Putin speră la o pace în favoarea Rusiei”

Mii de morți și de răniți, milioane de refugiați și zeci de mii de case distruse. Este bilanțul cumplit al războiului din Ucraina, care a început în urmă cu exact 6 luni. Au fost 6 luni de bătălii cumplite pentru fiecare palmă de pământ. 6 luni de coșmar pentru milioane de oameni cu destine frânte, într-o țară spulberată de război.

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit la Euronews România despre conflictul de la granițele României. În opinia acestuia, Putin a fost încurajat să se aventureze în Ucraina, după ce Rusia și-a dovedit forța militară în războiul civil din Siria.

 „Privind retrospectiv toate acțiunile Rusiei, din momentul în care Uniunea Sovietică s-a destrămat, vizau de fapt revenirea pe aceleași aliniamente, în momentul în care situația geopolitică va fi favorabilă. Situația nu a fost favorabilă, a crezut Putin, până după 2015, după ce Rusia și-a dovedit forța militară în Siria. Războiul ar fi început mai devreme dacă nu venea pandemia, care i-a dat planurile peste cap”, a precizat politologul.

Obiectivele Rusiei

Politologul a spus, de asemenea, că obiectivul Rusiei pe termen lung este unul istoric, respectiv controlul gurilor Dunării. Totodată, Vladimir Putin ar miza pe faptul că iarna va îngenunchea Occidentul din punct de vedere energetic, iar în primăvară ar putea încerca să obțină o pace în favoarea Rusiei.

„Rusia urmărește să ajungă la gurile Dunării. Acolo urmărea și urmărește să ajungă. Nu s-a schimbat nimic din planul Rusiei. Doar că nu au în acest moment capacitatea militară să-și atingă obiectivele. Sunt extenuați, într-un război scump pe care nu au cum să-l finanțeze. Au mizat pe faptul că iarna va îngenunchea Occidentul din punct de vedere energetic, nu militar. În primăvară Putin speră la o pace în favoarea Rusiei, cu teritoriile ocupate, inclusiv Herson.

Nu știm ce se va mai întâmpla în Europa. Acum suntem solidari, nu știm dacă vom rezista. În SUA sunt alegeri. Lucrurile pot evolua spectaculos, iar ei, Putin, Erdogan, Xi Jinping sunt convinși că Occidentul este decadent și că a venit rândul iliberalilor”, a spus Cristian Pîrvulescu.

Își dorește Putin o confruntare nucleară cu Vestul?

Îm final, Cristian Pîrvulescu a vorbit și despre șasele unei confruntări nucleare între Rusia și Occident.

„E serioasă situația de la Zaporojie, dar nu pentru că ar exista un risc nuclear acolo, ci pentru că Rusia va întrerupe alimentarea cu curent a Ucrainei în încercarea de o zdrobi economic la iarnă. N-au folosit decât în sensul sovietic din perioada războiului rece amenințarea cu arma nucleară în sensul descurajării, pentru că au sperat că Occidentul nu va trimite arme periculoase Ucrainei, ceea ce nu s-a întâmplat. Doctrina militară rusă din 2020 specifică clar că armele nucleare vor fi folosite doar dacă va fi atacat teritoriul Rusiei”, a conchis politologul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE