Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO | Șase luni de război: Un preot înmormântează sute de civili găsiți în gropi comune

Se împlinesc șase luni de când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina și încă nu se întrevede sfârșitul conflictului.

Părintele Andriy din orașul devastat Bucha a fost însărcinat să îngroape cadavrele a sute de civili găsiți în gropi comune.

Cea mai mare groapă comună, în spatele bisericii

Cea mai mare groapă comună din Bucha, un oraș din afara Kievului care a devenit sinonim cu brutalitatea atacului rusesc, a fost găsită chiar în spatele bisericii.

„În acest mormânt se aflau 116 persoane, inclusiv 30 de femei și doi copii”, a declarat părintele Andriy, care a condus mai multe slujbe de înmormântare pentru civilii găsiți împușcați sau uciși de bombardamente.

Doar numere, fără nume

Unii dintre ei au putut fi identificați doar cu un număr, fără nume. Multe dintre cadavre au fost găsite înainte ca rușii să se retragă din regiunea Kievului.

Preotul a explicat că nu au putut inițial să îngroape morții în cimitir, deoarece acesta se afla la periferia orașului. El a decis să desfășoare serviciile de înmormântare în curtea bisericii, multe dintre ele lângă locul unde a fost găsită groapa comună.

Oamenii sunt afectați

Experiența, a spus el, a lăsat oamenii din oraș foarte zguduiți.

„Cred că, nici eu, nici altcineva care trăiește în Ucraina, care a fost martor la război, nu poate înțelege de ce s-a întâmplat acest lucru. Deocamdată supraviețuim cu adrenalină, dar sunt îngrijorat că urmările vor dura zeci de ani. Va fi greu să trecem peste asta și să întoarcem pagina”, este de părere preotul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE