Vladimir Putin a declarat că Rusia trebuie să își consolideze poziția pe piața globală a armelor prin creșterea exporturilor de echipamente militare, scrie Reuters.
Într-un discurs televizat, el a afirmat că industria militară a țării are nevoie de un sprijin mai mare din partea statului pentru a-și atinge potențialul.
De la trimiterea a mii de soldați în Ucraina, în februarie 2022, industria de apărare rusă s-a concentrat în principal pe producția internă pentru a susține operațiunile din teren.
Aceasta a implicat un efort masiv de producere a unor noi rachete, drone și obuze, precum și modernizarea tancurilor, vehiculelor și artileriei din era sovietică.
Conform Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), exporturile de armament ale Rusiei au scăzut la 7,8% din piața globală în perioada 2020–2024, comparativ cu 21% în cei patru ani anteriori, din cauza sancțiunilor internaționale impuse în urma conflictului din Ucraina și a creșterii cererii interne de arme.
India, China și Egiptul se numără printre cei mai mari cumpărători de armament rusesc.
„Portofoliul de comenzi pentru produsele militare rusești este în prezent solid. Este vorba de zeci de miliarde de dolari. Trebuie să creștem activ volumul livrărilor pentru export”, a spus Putin.
El a evidențiat, de asemenea, armele care folosesc inteligență artificială (AI).
„Viitorul pieței globale a armelor aparține acestor tehnologii. Aici se va desfășura – și deja se desfășoară – o competiție acerbă, pentru care trebuie să fim pregătiți”, a adăugat liderul de la Kremlin.
Oficialii occidentali și ucraineni recunosc că Rusia s-a descurcat mai bine decât se așteptau în privința producției de echipamente militare, însă eforturile sale sunt afectate de sancțiunile occidentale tot mai stricte, care vizează tot mai multe componente industriale și alte materiale.
Luna trecută, Putin a admis că forțele armate ruse mai au lipsuri în ceea ce privește anumite tipuri de armament, inclusiv drone, în ciuda creșterii semnificative a producției.