Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Virusul West Nile în România. În trei săptămâni, numărul cazurilor a ajuns de două ori și jumătate mai mare

Institutul Național de Sănătate Publică susține că au fost confirmate 53 de cazuri de infectări cu virusul West Nile în România, în acest an, până pe 21 septembrie. În plus, există suspiciuni asupra a doi pacienți. Această cifră se referă la cazurile existente de la data de 6 iunie, atunci când a început monitorizarea acestor infectări.

S-au înmulțit cazurile de infectări cu virusul West Nile în România

Din păcate, au existat și 8 decese, după cum precizează INSP: în judeţele Bihor (1), Brăila (1), Ilfov (2), Dolj (1), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).

Sursa citată menționează și repartizarea acestor cazuri pe județe: Bucureşti (8), Galaţi (6), Satu Mare (6), Brăila (5), Iaşi (5), Dolj (5), Ilfov (4), Olt (3), Tulcea (3), Botoşani (2), Bihor (2), Bacău (1), Buzău (1), Ialomiţa (1), Prahova (1), Sibiu (1), Vaslui (1).

Totodată, INSP face și recomandări populației:

  • să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi
  • să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari
  • să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă prin plase de protecţie la ferestre
  • să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei
  • să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie

Țânțarii Culex transmit virusul West Nile

West Nile este un virus transmis prin înțepătura de țânțar infectat și care poate cauza boli neurologice la persoanele infectate. Cazurile apar în timpul sezonului țânțarilor, care începe vara și continuă până în toamnă. În prezent, nu există un vaccin pentru a preveni îmbolnăvirea, însă oamenii se pot apăra de virus prin respectarea unor măsuri de protecție.

Nu toți țânțarii sunt cunoscuți ca fiind purtători ai virusului West Nile. Oamenii de știință au identificat în mod specific specia Culex ca fiind cea responsabilă de răspândirea virusului.

Țânțarii Culex au o dimensiune de 4-10 mm, sunt de culoare maronie și nu au niciun model specific pe corp. Se deosebesc de ceilalți țânțari europeni datorită proboscisului (mica lor "gură" care mușcă). De asemenea, picioarele lor nu au aceleași modele de inele palide și întunecate, iar abdomenul lor rămâne rotunjit în loc să fie plat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE