Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban, citat la CNCD pentru declarațiile rasiste și xenofobe de la Băile Tușnad

Premierul Ungariei Viktor Orban a fost chemat la CNCD, pentru a da explicații cu privire la declarațiile rasiste și xenofobe făcute la Băile Tușnad, în iulie.

Premierul Viktor Orban a fost citat, după sesizările depuse de deputatul PNL, Alexandru Muraru, care, prezent la CNCD, a spus că solicită cea mai mare sancțiune pentru premierul maghiar, respectiv amenda de 100.000 lei.

Csaba Asztalos, șeful CNCD, a spus că a fost așteptată o reacție din partea Ambasadei Ungariei, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Tot acesta a spus că noutatea în acest caz este că un oficial al unui stat străin a făcut acest tip de declarații în România, o premieră.

"Nu s-a depus niciun punct de vedere și probabil nici nu se va depune, pentru că asta ar însemna recunoașterea jurisdicției", a declarat Csaba Asztalos.

"Această citație invoca din start o imunitate de jurisdicție a persoanei reclamate, a lui Viktor Orban, ceea ce nu este uzual. Am adus argumente în acest sens. În primul rând, nu este aplicabilă Convenția de la Viena și alte acte invocate greșit în această citație. În al doilea rând am formulat o cerere de recuzare pentru domnul Csaba Asztalos, care este președinte al CNCD, domnia sa s-a antepronunțat în cauză și a încălcat principiul imparțialității și al obiectivității. Statul român nu poate fi un teren de încercare pentru mesaje extremiste, rasiste și xenofobe. Școala de Vară de la Băile Tușnad a fost de-a lungul timpului un teren de încercare în acest sens, încă din 2014.

Ne mențineam această opinie că vizita lui Orban a fost făcută în calitate de cetățean european, nu în calitate de premier, cetățean european care poate fi sancționat pe teritoriul UE", a declarat Alexandru Muraru cu privire la demersul său și acțiunile lui Viktor Orban.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE