Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Veszprem, din Ungaria, una dintre cele trei Capitale Europene ale Culturii în 2023. Cum se pregătește orașul: „Vrem să arătăm puterea economică și potențialul culturii”

Veszprem din Ungaria, Timișoara din România și Elefsina din Grecia au devenit cele trei Capitale Europene ale Culturii în 2023. Cu susținerea a peste o sută de primării din zona Veszprem și Balaton, în timp ce guvernul maghiar a oferit un puternic sprijin financiar pentru acest proiect, investind aproape 180 de milioane de euro, Veszprem vrea să câștige anul acesta titlul cu istoria și clădirile monumentale ale sale.

Veszprém și regiunea Balaton-Bakonyi vor fi Capitala Europeană a Culturii în 2023

Unul dintre cele mai vechi orașe din Ungaria, Orașul Reginei, Orașul Vântului și Orașul UNESCO al Muzicii, a primit titlul de Capitală Europeană a Culturii, alături de Elefsina din Grecia și Timișoara din România.

Julia Fulop, ghid turistic: „Regina Ghizela, născută în Bavaria, la Regensburg, a venit în Ungaria și a devenit prima regină a Ungariei. Soțul ei a fost Regele Ștefan, care mai târziu a fost canonizat, deci Sfântul Ștefan. Veszprem a fost orașul preferat al Reginei Ghizela, de aceea este un oraș foarte important.”

Anul acesta, Veszprem va încerca să pună cultura sa și cea a întregii regiuni dominate de vastul lac Balaton în centrul dezvoltării sociale, economice și regionale. Pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, orașul a concurat cu alte 116 localități din regiunea Bakony-Balaton și și-a stabilit mai multe obiective, în primul rând, să revitalizeze istoria și să impulsioneze viața de zi cu zi cu conținut care să atragă tinerii, având ca motto „nici o zi de marți plictisitoare".

Szabolcs Zugschwert, manager de proiect: „Da, și are o importanță aparte pentru că este unul dintre primele localuri pe care le-am sprijinit. Se deschid centre comerciale la periferia orașului, iar toate localurile gastronomice se mută acolo, cafenelele, iar centrul orașului rămâne gol. Erau unele magazine goale sau care nu prea funcționau, nu se potriveau în centru, așa că am început un program de management denumit „Street view”. Avem aceste spații, hai să încercăm să le oferim subvenții firmelor care doresc să facă afaceri frumoase. Le-am corelat: „Bine! Vrei să-ți faci o cafenea, foarte frumos”. Avem aici o cafenea acum, cu tot serviciul de mic-dejun, foarte prietenos și le-am potrivit cu designul. Mereu adăugăm funcția culturală.”

Gyula Porga, primarul orașului Veszprem: „Obiectivul și strategia noastră sunt foarte simple. Ne dorim ca Veszprem să se numere printre cele mai bune 20 de orașe de trăit din categoria sa, până la sfârșitul acestui deceniu. Avem și această șansă extraordinară pe care trebuie să o folosim în sensul acestui obiectiv. De asemenea, un alt element la fel de important al strategiei noastre este că dacă dorim să îmbunătățim semnificativ calitatea vieții, nu o putem face doar în limitele noastre administrative, adică nu ne putem concentra doar pe un singur oraș sau pe un singur loc. În Veszprem credem mereu că putem avea succes numai dacă satele și localitățile din jurul nostru au și ele succes.”

Tibor Navracsics, ministrul Dezvoltării Regionale și al Fondurilor UE al Ungariei: „Pentru noi, titlul de Capitală Europeană a Culturii a însemnat de la început mai mult decât programe culturale. Această regiune are aproximativ 200.000 de locuitori și toți au contribuit la dezvoltarea acestui program, care include și un alt aspect, respectiv dezvoltarea regională. Vrem să arătăm puterea economică și potențialul culturii, precum și că industria creativă, cultura și patrimoniul cultural pot deveni baza dezvoltării economice a acestei regiuni.”

Bugetul se ridică la 180 de milioane de euro

Turiștii sunt atrași de lacul Balaton, acesta fiind un alt obiectiv, explică directorul executiv al proiectului. Bugetul se ridică la 180 de milioane de euro, cea mai mare parte este acoperită din fondurile statului, iar o mică parte chiar din bugetele orașelor care dețin titlul anul acesta.

Alíz Markovits, director executiv Veszprem-Balaton 2023: „Desigur că pandemia și războiul din vecinătatea noastră ne-au afectat pregătirile. Evident că a trebuit să luăm în calcul prețul energiei, în procesul de concepere și implementare a proiectelor de infrastructură. Creșterea prețurilor nu a afectat doar Veszprem, ci întreaga regiune și întreaga țară. Bineînțeles, din cauza prețurilor, instituțiile culturale se află și ele într-o poziție deloc de invidiat, așa că a trebuit să ținem cont de acest lucru.”

În total, sunt în desfășurare 71 de proiecte de infrastructură

În total, sunt în desfășurare 71 de proiecte de infrastructură. Cel mai însemnat proiect este transformarea vechiului spital, închis la începutul anilor '90, și a spălătoriei sale într-un Centru de Joacă și Mișcare.

Szabolcs Zugschwert, manager de proiect: „Este cheia autosustenabilității, toate proiectele pe care vi le-am prezentat, proiectul „Street view”, aceste proiecte noi de infrastructură. Peste tot cheia este că orașul nu și-a dorit doar să aibă încă un centru cultural pe care să-l gestioneze de unul singur. Autoritățile au decis să-l dezvolte, dar să caute parteneri. Vom avea diferiți parteneri care vor gestiona spațiul. Acest loc va fi închiriat pentru cursuri de yoga. Toata lumea va plăti chirie, deci așa devine un model autosustenabil.”

Trecutul, prezentul și viitorul orașului Veszprem, acestea sunt cele trei mari teme de pe cele trei scene de la ceremonia de deschidere, adică, de la Regina Ghizela, prima regina a Ungariei, la Faust Verancic, personalitate care și-a câștigat titlul de Leonardo Da Vinci al orașului Veszprem datorită invențiilor sale și până la generațiile tinere pe care orașul dorește să le convingă să rămână.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE