Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mașinile concept și cele electrice au fost vedetele târgului de tehnologie de la Las Vegas. Și pentru că locul de desfășurare a fost în Statele Unite, unde camionetele sunt preferatele americanilor, constructorii auto au adus o mulțime de modele electrice, care însă vor fi puse în vânzare peste un an.

Peste 2,1 milioane de camionete cumpărate de americani

Stellantis, care este un producător franco-italo-american de automobile, știe că una dintre cele mai profitabile piețe este cea americană. Iar americanii sunt fanii mașinilor de teren și ai camionetelor, așa că fabricantul de mașini aduce electrificare și pentru aceste categorii.

„Figura feroce a acestui RAM este proiectată pentru a-l duce direct în viitor. Sigla RAM modernizată prinde viață cu un design complet animat cu LED-uri, există lumini LED integrate în semnalizatoarele de pe bara din față și lămpi animate în spate. Oglinzile laterale sunt imprimate 3D și dispun de camere digitale care redau împrejurimile,” a declarat Mike Koval Jr, director executive divizia RAM.

RAM 1500 Revolution este o mașină electrică, care va fi disponibilă la vânzare însă din 2024. Iar compania se așteaptă la vânzări mari după ce anul trecut americanii au cumpărat mai mult de 2,1 milioane de camionete. Este adevărat că majoritatea încă au motoare pe benzină sau motorină.

„Există cu siguranță o mare emoție în legătură cu EV (vehiculele electrice), dar aici, în SUA, cel puțin, acestea au o cotă de piață foarte mică. Aproximativ șase la sută din vânzările de mașini noi anul trecut au fost EV, deci foarte puțin. Dar asta înseamnă o dublare față de anul anterior și ne așteptăm să vedem în continuare această rată de creștere, astfel încât, în timp ce rata de adoptare (a mașinilor electrice) este scăzută, entuziasmul este mare,” a declarat Tim Stevens, expert auto.

Mașina alimentată cu energie solară

Pentru a ține pasul cu tendințele, multe dintre prototipurile prezentate la Las Vegas au fost mașini electrice. Indiferent însă de numele producătorului, toate au aceeași problemă – timpul, uneori mare, de care este nevoie pentru a încărca bateriile. Nu toate modelele se lovesc însă de această dificultate. Problema este practic inexistentă pentru o mașină, fabricată de compania Squad Mobility din Țările de Jos. Pentru a funcționa, ea are nevoie doar de lumină solară.

„În primul rând, este, desigur, ceva durabil. Este energie gratuită. Este gratuit, dar este, de asemenea, și foarte confortabil. Cui îi place să încarce un dispozitiv? Să încarci telefonul, să încarci laptopul, să încarci mașina, nimănui nu-i place. Acest vehicul se încarcă zilnic și în fiecare zi de-a lungul întregului său ciclu de viață și nu trebuie să faceți nimic în acest sens, este complet automat,” a declarat Robert Hoevers, director executive Squad Mobility.

Producătorul susține că este prima mașină solară de oraș din lume și se așteaptă ca primele vehicule să iasă de pe linia de producție în 2024. Încărcarea se face printr-un panou integrat pe acoperiș, astfel încât șoferii să nu fie nevoiți să se conecteze niciodată la o sursă de electricitate. Într-un climat însorit, o zi de încărcare ar putea stoca suficientă energie pentru un drum de până la 30 de kilometri. Suficient, spune producătorul, pentru drumurile de o zi prin oraș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE