Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vaccinarea animalelor sălbatice, soluția pentru a preveni următoarea pandemie

Indiferent dacă recunoaștem pe deplin sau nu, trăim într-o așa-numită „eră a pandemiilor”, după cum spun experții.

Focarele de boli zoonotice - cele cauzate de răspândirea unui virus de la un animal la om, cum ar fi COVID-19 și variola maimuței - ar putea să apară mai des în viitor, să se răspândească mai rapid și să facă mai multe daune lumii decât coronavirusul, atrage atenția o echipă de oameni de știință, care a tras un semnal de alarmă printr-un raport major în anul 2020.

Motivul este abordarea noastră exploatatoare, invazivă a planetei, care ne-a determinat să alterăm pământul dominat cândva de fauna sălbatică, distrugând biodiversitatea și forțând animalele să găsească adăpost și hrană în altă parte, adesea mai aproape de oameni.

Acest contact crescut între animale sălbatice și oameni este un butoi de pulbere care ar putea exploda în orice moment și să nască mai multe boli noi, mortale, avertizează experții.

Unii oameni de știință se uită la ce alte soluții sunt disponibile pentru a evita o viitoare catastrofă.

Doi biologi de la Universitatea din Idaho din SUA au pus întrebarea: dacă știm de unde ar putea veni aceste boli, de ce să nu acționăm pe sursele lor și să vaccinăm fauna sălbatică împotriva acestor boli?

Cum vaccinăm animalele sălbatice?

„Există multe moduri prin care poți vaccina animalele sălbatice”, a declarat Scott Nuisner, profesor de științe biologice și unul dintre autorii unui studiu pe această temă publicat pentru prima dată în Nature, Ecology & Evolution în 2020, pentru Euronews Next.

„Facem deja acest lucru în America de Nord și Europa pentru a controla rabia”, a explicat el.

„De exemplu, în America de Nord, vaccinăm ratonii împotriva rabiei, aruncând vaccinuri care sunt în momeli comestibile, din avioane sau elicoptere. Și ratonii mănâncă și se vaccinează împotriva rabiei. Și, desigur, asta ne protejează pe noi și pe animalele noastrede companie”.

Această soluție s-a dovedit destul de reușită, dar Nuisner a precizat că, pentru ca ea să funcționeze, trebuie să fie la dispoziție resursele potrivite - fonduri pentru a zbura cu elicoptere și pentru a plăti momelile - și o specie care este „de lungă durată”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE