Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană dezvăluie un plan de 300 de miliarde de euro pentru a-și reduce dependența energetică față de Rusia

Blocul comunitar intenţionează să mobilizeze investiţii de până la 300 de miliarde de euro până în 2030, pentru stoparea dependenţei de petrolul şi gazul rusesc. Anunțul a fost făcut miercuri de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Trebuie să reducem cât mai rapid posibil dependența noastră de Rusia în domeniul energiei. Putem”, a declarat șefa Comisiei Europene într-un discurs susținut la Bruxelles, prezentând planul Uniunii Europene de a se rupe de importurile de energie din Rusia, denumit „REPowerEU”.

Investiţiile vor include zece miliarde de euro pentru infrastructura de gaze, două miliarde de euro pentru petrol, restul fiind pentru energia verde, relevă Agerpres.

De asemenea, Bruxelles-ul propune ţinte mai ridicate în Uniunea Europeană pentru energia regenerabilă şi economisirea de energie până în 2030.

„RePowerEU ne va ajuta să economisim mai multă energie, pentru a accelera renunţarea la combustibilii fosili şi, cel mai important, să demarăm investiţiile pe scară largă. Aşa că aş spune că aceasta va fi o accelerare a implementării Pactului verde european”, a declarat șefa Comisiei Europene.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, cel mai mare furnizor de gaz al Europei, a determinat Uniunea Europeană să își reconsidere politica energetică, notează Deutsche Welle, amintind că Rusia furnizează 40% din necesarul de gaze al Uniunii Europene și 27% din cel de petrol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE