Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria ia în calcul să cumpere mai multe gaze din România pentru a-și diminua dependența de Rusia

Președintele Ungariei, Katalin Novak, a anunțat, miercuri, cu ocazia unei întâlniri cu Klaus Iohannis, oficialii de la Budapesta ”semnalează” intenţia de a achiziționa mai mult gaz din România, pentru a reduce dependenţa de resursele importate din Rusia. De asemenea, Katalin Novak a evidențiat că proiecte de exploatare precum Neptun Deep ar trebui să primească finanțare din partea Uniunii Europene, notează Agerpres.

Întrebată dacă Ungaria negociază cu România pentru a cumpăra gaze din perimetrul Neptun Deep, Katalin Novak a afirmat că acest proiect al României reprezintă o ”nouă posibilitate care se deschide" pentru ţara sa în a-şi diversifica sursele de aprovizionare.

"Mă bucur că această investiţie a început. Cred că ar fi bine ca această investiţie să fie ajutată şi prin fonduri europene ca să se realizeze. Semnalez intenţia Ungariei de a cumpăra gaz şi mai mult, pentru că astfel am putea diversifica în continuare resursele energetice actuale şi am reduce dependenţa de Rusia. Suntem în discuţii pe această temă", a afirmat Katalin Novak, potrivit sursei citate.

Klaus Iohannis: România şi toată Europa vrea să se decupleze de resursele ruseşti

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că ”România poate să devină un partener şi un furnizor relevant de energie pentru Ungaria”.

"România dispune de resurse de gaz natural pe teritoriul terestru, dar în ultima vreme s-au găsit resurse importante şi în zona apelor teritoriale, zona coastei. O investiţie acolo este planificată de o asociere între două companii, una europeană şi una românească.

Nu vreau să le nominalizez, dar se progresează şi ne aşteptăm ca în viitorul destul de apropiat această resursă să poată fi exploatată. În acest caz, este foarte clar că România poate să devină un partener şi un furnizor relevant de energie pentru Ungaria şi cred că ar fi un lucru foarte bun, fiindcă şi Ungaria, şi România şi toată Europa vrea să se decupleze de resursele ruseşti. Vrem să avem alte surse de energie.

Sigur, în detaliu aceste chestiuni se rezolvă pe o bază comercială, sunt companiile care vor exploata, companiile care transportă, companiile care importă, dar, ca să funcţioneze aceste lucruri foarte bine, este nevoie de o interconectare bună între economiile noastre şi, concret, de o interconectare fizică bună, şi am înţeles că există dorinţa de ambele părţi de a face paşi hotărâţi în această direcţie. Deci, iată o oportunitate foarte bună pentru România şi Ungaria să devină parteneri strategici şi în domeniul energiei", a declarat Iohannis, aflat într-o vizită oficială la Budapesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE