Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria cere Austriei să ne accepte în Schengen. Budapesta susține că ținerea României în afară dăunează comerțului și investițiilor

România nu renunță la aderarea la spațiul Schengen, acesta fiind unul dintre proiectele majore, spune președintele Klaus Iohannis. Demersul este sprijinit de toate statele europene, mai puțin Austria, și de instituțiile Uniunii Europene. Poziția este exprimată constant de liderii comunitari, care încearcă să convingă Viena să renunțe la dreptul de veto. O declarație tranșantă a venit din partea Ungariei, care somează Austria să se alinieze celorlalte țări europene.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, își reconfirmă susţinerea sa pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. Anunțul a venit în timpul unei întâlniri cu premierul român, la Bruxelles. La București se știe că Charles Michel este un prieten al României și un susținător al aderării la spațiul european de liberă circulație. Lucru amintit și de către președintele Klaus Iohannis.

”În paralel cu această declarație a venit o alta, a șefului diplomației din Ungaria. Budapesta cere Austriei să nu mai împiedice aderarea României la spațiul Schengen. Declarația a venit în timpul unei semnării unui acord privind crearea a două noi puncte de trecere a frontierei între cele două țări. Oficialul de la Budapesta a explicat că ținerea României în afara spațiului Schengen este dăunătoare comerțului, o referire directă la opoziția arătată de Austria. De aceea, ministrul ungar de externe cere Vienei, chiar imperativ, să nu mai blocheze acest proces și să ia decizii doar pe baza unor fapte reale”, a declarat Klaus Iohannis. 

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a subliniat că România are un drept garantat de Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană de a se alătura spațiului Schengen.

”Aderarea României la spațiul Schengen este un drept prevăzut în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană și încă din 2007 se stabilise că, odată îndeplinite criteriile tehnice, România va intra în spațiul european de liberă circulație. Aceste cerințe au fost îndeplinite încă din 2011, conform evaluărilor comunitare. Doisprezece ani mai târziu, România încă așteaptă”, a spus Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE